Neerwaartse tendensen

Een eindejaarsrally is een vreemd fenomeen dat niet op rationele gronden berust. Volgens de ‘efficiënte-markttheorie’ weerspiegelen de koersen van elk moment de juiste waarde van een bedrijf, waarin met alle bekende feiten rekening is gehouden. Op dit moment zie ik meer neerwaartse dan opgaande tendensen. De beurzen reageren nerveus bij slecht nieuws en herstellen nauwelijks bij goed nieuws. Enkele belangrijke graadmeters: nu de olieprijs gehalveerd is, voorspellen analisten een langdurige prijs rond de huidige niveaus. Markten wachten nerveus op een al lang noodzakelijke verhoging van de rente in de VS, maar die blijft maar uit. Analisten zien geen structurele verbetering van de Chinese economie, de groeimotor van de wereld. Bedrijven boeken alleen nog winstgroei doordat ze kosten besparen, niet doordat ze meer omzet boeken. Nieuw instappende beleggers helpen indices niet omhoog. Ik wacht maar even af.