Nederland Fotografeert: ‘Sport heeft op elk niveau grote impact’

De Ironman Triathlon in Maastricht. Foto: Michel Saive

“Nederland op de vroege zaterdagochtend”, dat ziet beeldredacteur van de sportredactie Miriam van ’t Hek als ze de sportfoto’s van NRC’s fotowedstrijd bekijkt. Ze maakt de balans op van de inzendingen tot nu toe in het oktoberthema Sport.

“Het valt op dat veel foto’s van amateursporters zijn. De fotografen stonden in het weekend heel vroeg met het dauw nog op het gras langs de lijn. Je ziet bij die inzendingen duidelijk terug dat voetbal de grootste sport van Nederland is. Al zijn andere typisch Nederlandse sporten als fietsen, rennen en roeien ook goed vertegenwoordigd.

voor het familiealbum

Vooral kinderen die lekker aan het sporten zijn, zijn natuurlijk heel ontroerend. Daar begint het allemaal, het winnen en verliezen. Schattig vond ik de foto van Pieter Jord Hovenga waarop een donker jochie van de ene club een blond jochie van een andere club een helpende hand biedt of die van Fred Homan met twee kleine kaaskopjes in veel te grote broeken die samen hun verdriet verwerken. Je kunt goed zien dat sport op elk niveau een grote impact heeft, of je nu een vijfdeklasser of Olympisch topsporter bent. Fotografisch zijn de ingestuurde amateursportbeelden helaas niet altijd even interessant, maar zeker leuk voor het familiealbum.

Grafische foto’s

Als een artikel het toestaat, zet ik in de krant het allerliefst grafische foto’s. Lijnen of kleurcontrasten voeren dan de boventoon en niet de emoties of acties. Het gaat om het beeld als geheel. Soms is het niet eens direct herkenbaar als sportfoto. De inzending van Ronald Kusters is daar een heel mooi voorbeeld van. Hij legde schaduwen van het publiek vast op een groen hockeyveld. Theo van Dooren maakt gebruik van de lijnen op het rugbyveld.

Voor extra nadruk op die lijnen en contrasten vind ik grote hoogte het mooiste perspectief. Dat werkt ook vaak vervreemdend. Je ziet niet altijd meer precies wat het is. Sterke voorbeelden hiervan zijn de roeifoto’s van opnieuw Theo van Dooren en Ben Kortman. Bij hun inzendingen zit er ook een mooi contrast tussen het donkere water en de kleuren van de boot of shirtjes van de roeiers. De bubbels in het water voegen spannende asymmetrie toe.

Mijn absolute favoriet tot nu toe is een foto van Michel Saive van de Ironman Triathlon in Maastricht. Deze foto heeft alles: een contrast tussen de rechte lijn van het beton en de kromme reling, het contrast tussen de ruige vloer en het vloeiende water, vervreemding door het perspectief, de sporter en ook een toeschouwer.

Foto’s bekijken en zelf inzenden kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand oktober is Sport.

    • Joke Beeckmans