‘Nederland bouwt bijdrage aan antipiraterijmissie af’

De dreiging van Somalische piraten is teruggedrongen en de Nederlandse inzet is elders nodig.

Het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen van de Koninklijke Marine op weg naar een missie voor de kust van Somalië Foto Lex van Lieshout / ANP

De Nederlandse bijdrage aan de internationale antipiraterijmissie voor de kust van Somalië wordt afgebouwd. De dreiging van Somalische piraten is de afgelopen jaren succesvol teruggedrongen en de Nederlandse inzet is elders nodig.

Dat zegt generaal Tom Middendorp vandaag in de Telegraaf. Volgens de Commandant der Strijdkrachten heeft mede de bijdrage van de Nederlandse marine, die sinds 2009 achttien missies uitvoerde, ervoor gezorgd dat de situatie in de Somalische wateren weer relatief stabiel is. Middendorp:

“Op zee is geen piraat meer te bekennen en ook de dorpen aan land waarvanuit de scheepskapers opereerden, zijn verlaten. Het werk van ons en onze bondgenoten heeft dus resultaat gehad.”

Elders inzetten

De volgende stap is om te kijken waar de Nederlandse inzet nodig is, aldus de generaal. Den Haag gaat nieuwe EU- en NAVO-aanvragen voor antipiraterijmissies nu kritisch bekijken. Middendorp:

“Onze schepen zijn momenteel ook op andere plaatsen in de wereld nodig en we moeten keuzes maken”

Meerdere opties

Nederland zal niet ineens stoppen met de missies tegen zeerovers bij Somalië, omdat dat piraten zou aanmoedigen om hun criminele activiteiten te hervatten. Volgens Defensiewoordvoerder overste Jos van der Leij zijn er meerdere opties om op kleinere schaal bij te dragen, waar momenteel naar gekeken wordt.

Vanaf Nederlandse marineschepen zijn sinds 2009 zeker 250 piraten aangehouden. Het merendeel van hen is overgedragen aan de lokale autoriteiten. Voorheen kaapten zeerovers geregeld passerende schepen. Zij stalen dan goederen en vroegen losgeld voor de bemanning. In de hoogtijdagen van de Somalische zeeroverij zorgde dit jaarlijks voor miljarden aan economische schade.

    • Casper van der Veen