‘Moslims mogen blijven bidden op Tempelberg’

Netayahu belooft Kerry: er komt geen verandering in het beleid van de Israëlische regering.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (rechts) en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry tijdens hun ontmoeting afgelopen donderdag. Foto Amos Ben Gershon / EPA

Moslims mogen blijven bidden op de Tempelberg in Jeruzalem. En niet-moslims mogen die plek mogen blijven bezoeken. Er komt geen verandering in het beleid van de Israëlische regering.

Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gezegd tegen de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken in de Jordaanse stad Amman, meldt persbureau AP.

Op de Tempelberg staan twee belangrijke islamitische gebedshuizen: de Rotskoepel en de Al-Aqsa-moskee. Ook voor joden is het een heilige plek, omdat er tot tweeduizend jaar geleden de Tweede Joodse Tempel stond.

Israël veroverde Oost-Jeruzalem, inclusief de Tempelberg, in 1967 op Jordanië. Om religieuze spanningen te voorkomen, werd de autoriteit over de heilige plaats overgedragen aan een islamitische liefdadigheidsinstelling, de Waqf.

Beveiligingscamera’s

De afgelopen tijd is het geweld bij de Tempelberg tussen joden en Palestijnen echter opgelaaid. Een van de concrete aanleidingen voor het geweld was de Palestijnse woede over Israëlische soldaten die de Al-Aqsa-moskee betraden.

Israëlische en islamitische beheerders van de Tempelberg zullen met elkaar bespreken hoe de spanningen tussen de twee partijen kunnen worden weggenomen. Ook zullen er beveiligingscamera’s bij de heuvel worden geplaatst.

Gisteren werd al het verbod voor jongere Palestijnen om de Tempelberg te betreden opgeheven. Eerder werd de toegang tot de Tempelberg tijdelijk verboden voor Palestijnen onder de 45 jaar.

    • Niels Posthumus