Meteoriet TB145 is enger dan zombie

Hij is net ontdekt, 500 meter dik, en hij scheert op 31 oktober langs de aarde.

Foto ANP

Het is straks weer Halloween. Volgende week, 31 oktober. Kinderen gaan in enge kleren langs de deuren om snoep te krijgen. En zo om een uur of zeven, als het hier al lekker donker is, schiet steenklomp 2015 TB145 met zijn 500 meter dikke lichaam langs de aarde. Erlangs! En niet erop.

Helemaal veilig. Je hebt zelfs een telescoop nodig om hem langs te zien komen.

Toch is die langs schietende klomp wel een klein beetje enger dan een 10-jarige die verkleed als zombie op precies dezelfde tijd een minimarsje komt opeisen.

Ten eerste is de planetoïde minder dan twee weken geleden ontdekt. Dan denk je toch: wat zien we allemaal nog meer niet? Ten tweede gaat hij zelfs voor een ruimteobject ontzettend hard, 35 km per seconde. Ruim twee keer zo snel als een normale planetoïde.

Het Amerikaanse ruimtevaartlaboratorium Jet Propulsion Lab heeft snel de route van 2015 TB145 berekend. Pfiew, hij blijft 490.000 km van ons vandaan. Verder dan de maan. Ver genoeg.

Maar goed, stel, stel dat hij toch inslaat. Zijn we dan allemaal dood op Halloween? Nee. Op een Londense universiteit hebben ze een impact meter ontwikkeld en als je daar alles van 2015 TB415 intikt zie je: dat wordt een krater van tien km doorsnee (best groot!) en 3 km diep (best diep!). En op de bodem van die krater ligt een tien meter dikke laag gesmolten planetoïde of wat er van over is (best dik!). Maar verder? Als je er 200 km vandaan zit zal de grond wat schudden, meer niet. Pech als je onder TB415 zit, maar de wereld blijft gewoon bestaan.

Uit allerlei berekeningen blijkt: een rotsblok zo groot als TB415 slaat eens in de 100.000 jaar in. En deze maand niet