‘Meer ouderen zonder thuiszorg door patiëntenstops’

Het aantal aanbieders met een patiëntenstop is opgelopen tot zes, waarvan twee in Tiel.

Deelnemers lopen een mars van het Damrak naar het Westerpark tijdens de Red de Zorg demonstratie in september. Foto Remko de Waal / ANP

Steeds meer ouderen kunnen geen thuiszorg ontvangen. Een groeiend aantal van thuiszorgorganisaties neemt door geldgebrek geen cliënten meer op. Dat meldt dagblad Trouw.

Zes aanbieders met patiëntenstop

Het aantal aanbieders dat een patiëntenstop heeft ingesteld is opgelopen tot zes, waarvan twee in Tiel, volgens Trouw. Het gaat om Stichting Zorgcentra Rivierenland (Tiel), De Annenborch (Rosmalen), Opella (Ede, Wageningen), Savant Zorg (Helmond), STMR (Tiel) en Zorgpartners (Gouda). Cliënten met acute problemen niet in het gedrang, volgens woordvoerders tegen Trouw.

De organisaties hebben te weinig zorg ingekocht bij verzekeraars. Doordat verzorgingstehuizen sluiten, blijven meer ouderen dan verwacht thuis wonen. Volgens de branchevereniging voor thuiszorgorganisaties BTN kent een kwart van de 170 leden dit probleem.

Begin augustus kondigde Stichting Zorgcentra Rivierenland (SZR) in Gelderland al een patiëntenstop af. Eind september deed het veel grotere Vierstroom Zorg Thuis in Zuid-Holland hetzelfde. Die laatste stop is inmiddels weer van de baan, door nieuwe afspraken met zorgverzekeraar CZ.

Niet publiekelijk

BTN-directeur Hans Buijing zegt tegen de krant dat een merendeel van de organisaties de patiëntenstop niet publiekelijk bekend durft te maken:

“De meeste aanbieders voeren op dit moment moeizame onderhandelingen met zorgverzekeraars over 2016. Die willen ze niet tegen zich in het harnas jagen.”

Het Zuid-Hollandse Best Care For You hanteerde sinds juli drie maanden lang een patiëntenstop, zonder dat dit publiekelijk bekend werd. Ook voor terminale patiënten was geen ruimte, volgens Trouw.

Vorige week uitte ouderenbelangenvereniging ANBO al haar zorgen over nieuwe patiëntenstops.

Bezuinigingen

Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Zorg) bezuinigde dit jaar flink op thuiszorg. Voor wijkverpleging stelt het Rijk ruim 3 miljard euro beschikbaar; een bezuiniging van 400 miljoen euro ten opzichte van vorig jaar.

In september liet de belangenvereniging voor zorgondernemers ActiZ het tekort op wijkverpleging in 2015 berekenen. Uit het onderzoek, waaraan 54 procent van de zorgorganisaties die wijkverpleging aanbieden deelnam, bleek het tekort 242 miljoen euro, van de ruim drie miljard euro die beschikbaar is.

    • Menno Sedee