Oud-tbs’er Udo D. ‘stond bekend als gevaarlijk en had nog vast kunnen zitten’

Oud-tbs’er Udo D., die maandag een vrouw in Leeuwarden doodsloeg, was op rechterlijk bevel tot januari 2016 opgesloten in een psychiatrische kliniek. Hoewel de 38-jarige man bekend stond als gevaarlijk en agressief, stelde de directeur-geneesheer van de kliniek hem voortijdig op vrije voeten.

Dat bevestigen bronnen van deze krant naar aanleiding van berichtgeving in het Algemeen Dagblad en De Telegraaf. De kranten schrijven dat de psychiatrische kliniek Udo D. langer had kunnen vasthouden. Volgens het personeel zou D. levensgevaarlijk en psychotisch zijn.

De oud-tbs’er sloeg maandag een 68-jarige vrouw dood met een fles en stak voorafgaand daaraan een prostituee neer. Twee maanden geleden werd hij vrijgelaten uit een kliniek van de GGZ Friesland. De GGZ heeft gezegd dat er geen mogelijkheden waren om de tbs’er langer vast te houden. Toch waren niet alle juridische mogelijkheden uitgeput om Udo D. in de kliniek te houden, blijkt nu. De directeur-geneesheer van de instelling had D.’s verzoek om vrijgelaten te worden kunnen afwijzen. Dan had de oud-tbs’er naar de rechter gemoeten om deze beslissing aan te vechten. Zover is het nooit gekomen.

    • Andreas Kouwenhoven
    • Karin de Mik