Klaar voor de start

Sjoemelsoftware van Volkswagen, koersturbulentie in China als gevolg van afnemende groei, bedrijfswinsten die op peil worden gehouden met kostenbesparingen en een vluchtelingencrisis. Geen ingrediënten voor een eindejaarsrally, toch? Gelukkig zijn er positieve punten: de economie in de eurozone verbetert, de rente is (nog altijd) laag en er zijn genoeg aandelen met een aantrekkelijk dividendrendement. Wat nog meer? Dichtbij huis staat de AEX-index ongeveer 11 procent lager dan de top van 510 punten uit april. Ook staat het wetenschappelijk aangetoonde Halloween-effect voor de deur: een gunstiger beursperiode die van eind oktober tot en met april aanhoudt. Tevens hint de ECB op een uitbreiding van kwantitatieve verruiming in december. Ik zie de AEX-index nog wel oplopen tot 480 punten. Wel houd ik een slag om de arm, want gebeurtenissen die de beurs onder druk zetten komen meestal als een dief in de nacht.