Kijken: vluchtelingen smokkelen dankzij nepbruiloft

In vier dagen 3.000 kilometer van Milaan naar Stockholm, verkleed als bruidsgroep.

Het bruidspaar is net weer een grens overgestoken. Screenshot 'On the Bride's Side'

“Ik kan het bijna niet geloven. Gaan we echt een nepbruiloft houden om grenscontrole te omzeilen en zo een groep oorlogsvluchtelingen naar Zweden te smokkelen om asiel aan te vragen?” Deze vraag stelt journalist Gabriele del Grande zichzelf, voor hij aan het project ‘On the Bride’s Side’ begon. Het antwoord: ja.

De documentaire laat de tocht van vijf ongedocumenteerde Syrische en Palestijnse vluchtelingen zien. Samen reizen ze 3.000 kilometer in vier dagen, van Milaan naar Stockholm, vermomd als een neppe bruidsgroep. Compleet met een bruid in bruidsjurk hopen ze zo aan arrestatie bij alle grensposten onderweg te ontkomen.

Bekijk hier de trailer als voorproefje:

Gecombineerde kunsten

Met mede-regisseurs Antonio Augugliaro en Khaled Soliman Al-Nassiry kwam del Grande eind 2013 op het idee om een film te maken over de vluchtelingensituatie. Een hoopvolle film. Op een treinstation in Milaan ontmoette het drietal Abdallah, een Syrische vluchteling. “Hij had een vreselijke schipbreuk bij Lampedusa overleefd, waarbij meer dan 350 vluchtelingen omkwamen”, zegt del Grande tegen Al Jazeera.

“Khaled en ik zeiden dat we iets voor hem moesten doen en hadden het er met Antonio over. Toen kwam we op het idee van de nepbruiloft en de film. Antonio is een filmmaker, ik ben journalist en Khaled is schrijver en dichter, en met onze gecombineerde vaardigheden hebben we de film gemaakt.”

Screenshot uit 'On the Bride's Side'

Screenshot uit ‘On the Bride’s Side’

15 jaar cel

Voor Khaled, Antonio en Gabriele was de reis en daaropvolgende film een spontane beslissing. Maar niet zonder consequenties. “We voelden allemaal de druk van een keuze die onze levens voor altijd kon veranderen. Sterker nog, deze mensen vanuit Italië naar Zweden proberen te smokkelen betekende dat we gearresteerd konden worden voor samenzwering tot illegale immigratie”, zegt del Grande. “Voor dat misdrijf is de gevangenisstraf 15 jaar.”

Binnen twee weken zette de mannen de reis op poten. 23 mensen gingen uiteindelijk mee: Italianen, Palestijnen en Syriërs, iedereen verkleed in passende bruidskleding. Del Grande:

“Het was een samenkomst van jonge mannen en vrouwen van beide kusten van de Middellandse Zee, klaar om alles te riskeren, samen, om te bewijzen dat dromen soms uitkomen en dat hoop nog steeds bestaat.”

On the Bride’s Side werd de grootste gecrowdfunde film in de geschiedenis van de Italiaanse en Palestijnse cinema. De film heeft inmiddels verschillende prijzen gewonnen, waaronder drie speciale prijzen bij de eenenzeventigste editie van het Internationale Film Festival in Venetië vorig jaar. Dit is de eerste keer dat de complete film op internet te vinden is.

Bekijk hier de hele film:

    • Laura van der Reijden