Slaapplaats naast Parijse knekels te huur, met de belofte dat je levend wakker wordt

Er is geen wifi, tv of haardroger, meldt Airbnb eerlijk. Maar voor een bed en ontbijt wordt gezorgd. En dan die ambiance: slapen bij „de laatste rustplaats van zes miljoen zielen!” Voor wie „Halloween net even iets anders (wil) vieren”, verloot de logeersite een diner, privéconcert en overnachting in het gangenstelsel waar Parijs zijn doden heeft opgeborgen. ‘Je zult de enige levende persoon zijn die ooit wakker is geworden in de Parijse Catacomben’, ronkt de advertentie.

De gemeente, die de dodengangen als attractie exploiteert, heeft ingestemd met de privéverhuur aan Airbnb voor één nacht. De stad strijkt er 350.000 euro mee op.

Maar de raad morrelt. „Respect voor de mens eindigt niet bij de dood”, schrijven oppositiepolitici in een amendement dat ze maandag willen indienen. „Je speelt niet met de herinnering aan vrouwen en mannen die overleden zijn”, zei raadslid Éric Azière van de centrum-rechtse UDI-Modem.

In de voormalige kalksteengroeven liggen resten van vanaf eind achttiende eeuw geruimde begraafplaatsen. Botten en schedels liggen er efficiënt en esthetisch langs de muren gestapeld. De winnaar van de prijsvraag dient zich te houden aan de huisregels van de verhuurder: „Gelieve de nachtrust van Parijzenaren te respecteren.”

    • Peter Vermaas