Frans dorp ontredderd door 28 doden bij busongeluk

In totaal 43 doden bij zwaarste busongeluk in dertig jaar.

Ham proeven in Arzacq

Het dorp Petit-Palais-et-Cornemps in het wijnland rond Bordeaux telt zo’n 730 inwoners. 28 van hen kwamen vrijdag om het leven bij het ernstigste busongeluk in Frankrijk in ruim dertig jaar. „De hele generatie van mijn ouders is ons in één keer ontvallen”, illustreerde inwoonster Sylvie op tv het plaatselijke verdriet. In totaal 43 mensen overleefden het ongeluk niet; er zijn vier zwaargewonden.

De bus met ouderen was even na 7.00 uur vertrokken voor een dagexcursie ham proeven bij het Maison du Jambon de Bayonne, in het twee uur verderop gelegen Arzacq. Aan boord waren 48 mensen toen de bus rond 7.30 uur bij het wijnplaatsje Puisseguin frontaal in botsing kwam met een vrachtwagen en snel vlam vatte. Onder de slachtoffers is ook de vrachtwagenchauffeur en zijn driejarige zoontje, dat naast hem in de cabine zat.

Het dorp is in rouw gedompeld. „Iedereen hier heeft familie onder de slachtoffers”, zei een oudere man die drie zussen was verloren. De burgemeester van Petit-Palais, druivenboer Patricia Raichini Barron, ontdekte huilend op de lokale televisie dat haar moeder en twee tantes waren overleden bij de ramp. Haar schoonvader bleek een van de overlevenden te zijn.

Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is onduidelijk. Voor de scherpe bocht in het bos op departementale weg 17 wordt op borden gewaarschuwd. De weg was in 2011 bovendien nog van nieuw asfalt voorzien en is breed genoeg om een bus en een vrachtwagen elkaar te laten passeren.

De Franse premier Manuel Valls was ter plaatse om zijn afschuw uit te spreken over wat hij „een vreselijke schok voor Frankrijk” noemde. Het groene parlementslid Noël Mamère politiseerde tot ontsteltenis van de Franse politieke klasse het ongeluk door de recente liberalisering van het busvervoer aan de kaak te stellen. De trein is volgens hem veiliger.

    • Peter Vermaas