‘Duitse bondsbaas liegt over zwartgeldaffaire WK’

Bondsvoorzitter door voorganger in verlegenheid gebracht.

Voorzitter Wolfgang Niersbach van de Duitse voetbalbond DFB is door zijn voorganger Theo Zwanziger van liegen beschuldigd, nadat Niersbach eerder deze week zei dat hij pas recent op de hoogte was van een fonds van 6,7 miljoen euro dat mogelijk is ingezet om het WK 2006 naar Duitsland te krijgen.

De kwestie die speelde rond het verkrijgen van de organisatie van dat WK in 2000 kwam vorige week aan het licht via Der Spiegel, hetzelfde weekblad waarin Zwanziger nu in een interview over de mogelijke smeergeldaffaire zijn opvolger verder in het nauw brengt. „Er was wel degelijk een potje met zwart geld en het is ook duidelijk dat de huidige voorzitter van de DFB daar niet pas sinds een paar weken van op de hoogte is, zoals hij beweert, maar dat hij hier tenminste vanaf 2005 weet van had”, aldus Zwanziger. „Zoals ik het zie, liegt Niersbach.”

De toenmalige Adidas-topman Robert Louis-Dreyfus zou een lening van 10,3 miljoen Zwitserse frank – nu zo’n 6,7 miljoen euro – hebben verstrekt uit zijn privévermogen. Volgens Der Spiegel is het geld gebruikt om bestuursleden van de FIFA te verleiden tot het uitbrengen van hun stem op Duitsland ten koste van de belangrijkste tegenkandidaat Zuid-Afrika.

Zwanziger was van 2006 tot 2012 voorzitter van de DFB, waarna hij werd opgevolgd door Niersbach. Zij raakten al eerder gebrouilleerd.

In een persconferentie afgelopen donderdag zei Niersbach dat het WK-bidteam van Duitsland, waar hij overigens geen deel van uitmaakte, „legaal” en „eerlijk” heeft gehandeld. Over het fonds van 6,7 miljoen euro zei hij dat dit een aanbetaling was om „organisatorische steun ter waarde van 250 miljoen Zwitserse frank” veilig te stellen op het moment dat Duitsland de WK-organisatie daadwerkelijk zou binnenslepen. Maar op simpele vragen als waarom het fonds niet via een reguliere kredietverstrekker geregeld was, had hij geen antwoord.

De lening die Louis-Dreyfus het Duitse comité gaf, werd volgens Der Spiegel geheimgehouden; die verscheen niet in de begroting van het comité dat de toewijzing probeerde binnen te halen. Niersbach was in 2005 vicevoorzitter van het Duitse WK-organisatiecomité en zou uit hoofde van zijn functie dus weet moeten hebben van de betaling, aldus Zwanziger.

Eerder al zette de geschorste FIFA-voorzitter Sepp Blatter vraagtekens bij de lezing van Niersbach nadat die had gezegd dat Blatter en de Duitse voetbalicoon Franz Beckenbauer in 2002 spraken over de voorwaarden van de betaling van 6,7 miljoen van de DFB aan de FIFA. „Met die voorstelling van de werkelijkheid ben ik niet bekend”, aldus Blatter tegen persbureau DPA.

Het Duitse OM doet onderzoek op basis van de aantijgingen in Der Spiegel.