Heerenveen speelt gelijk - PSV, Excelsior en Heracles winnen

Heerenveen – Willem II: 2-2. PSV verslaat FC Twente: 1-3. Ook Heracles en Excesior winnen.

Coach Foppe de Haan van Heerenveen voor de wedstrijd tegen Willem II. Foto Olaf Kraak / ANP

Foppe de Haan heeft zijn terugkeer op de bank bij sc Heerenveen opgeluisterd met een bemoedigend gelijkspel bij Willem II. De geplaagde Friese ploeg knokte zich tot twee keer toe van een achterstand: 2-2. Heracles won later op de avond met 0-1 op bezoek bij De Graafschap. Excelsior verraste in Kerkrade Roda JC. En PSV won in Enschede met 1-3 van FC Twente.

Titelverdediger PSV stevende lang af op nieuw puntenverlies in de competitie. Maar in de slotfase sloegen de Eindhovenaren alsnog twee keer toe.

FC Twente begon aan de wedstrijd met de jongste basiself uit de historie. Het team van interim-trainer René Hake was gemiddeld slechts 21 jaar en 156 dagen oud.

PSV ging in Enschede op zoek naar revanche voor de teleurstellende resultaten in de laatste twee wedstrijden. Een week geleden werd in eigen huis in de slotfase de overwinning weggegeven tegen Excelsior (1-1) en woensdag werden foutjes in de Champions League afgestraft door VfL Wolfsburg (2-0).

Toch leek de urgentie van een goed resultaat niet vanaf het begin doorgedrongen bij de spelers van Phillip Cocu. PSV voetbalde voorspelbaar. Pas in de slotfase van de eerste helft wist PSV enkele serieuze kansen te creëren via Jürgen Locadia en Luuk de Jong.

Piepjong FC Twente niet onder de indruk

Het piepjonge FC Twente speelde mannelijk en was niet onder de indruk van de landskampioen. De verdediging van PSV moest twee keer aan de noodrem trekken bij dreigende uitbraken van de Enschedese voorhoede.

Het meeste spektakel werd bewaard voor de tweede helft. Snel na terugkeer uit de kleedkamer werd een doelpunt van De Jong afgekeurd wegens buitenspel. Scheidsrechter Kevin Blom had een strafschop moeten geven aan FC Twente toen een schot van spits Oosterwijk door Héctor Moreno met de handen werd tegengehouden. De Jong opende de score vrijwel direct daarna met het hoofd, op aangeven van Adam Maher.

Sterspeler Hakim Ziyech bezorgde de thuisploeg de verdiende gelijkmaker. PSV-keeper Jeroen Zoet kreeg een schot van de aanvoerder niet onder controle, waarna de middenvelder in de rebound kon scoren. Locadia bracht PSV echter weer op voorsprong in de 84e minuut. Invaller Gastón Pereiro bepaalde de eindstand twee minuten later op 1-3.

Het zat Heerenveen een keer mee

Bij het dit seizoen zo geplaagde Heerenveen zat het in de slotfase eindelijk weer eens even mee, toen Stijn Wuytens een strafschop via de vingertoppen van doelman Erwin Mulder op de paal schoot, meldt persbureau ANP.

Twitter avatar FeanOnline FeanOnline.nl Strijdbaar Heerenveen pakt punt in Tilburg https://t.co/enEXtJgLEJ #SCHeerenveen https://t.co/6i7h2dILF1

Voor het eerst sinds 2004 zat De Haan weer langs de lijn bij een eredivisiewedstrijd. Het icoon van Heerenveen, 72 jaar oud inmiddels, nam woensdag de taken over van de opgestapte Dwight Lodeweges. De Haan drukte meteen zijn stempel, door het elftal op liefst vijf posities te wijzigen.

Al die wisselingen kwamen het spel niet direct ten goede. Het zelfvertrouwen is momenteel ver te zoeken bij de Friezen, zo bleek ook in Tilburg. De stevig verbouwde defensie had het moeilijk met de snelle en beweeglijke aanvallers van Willem II.

Dure misser

Dat leverde halverwege de eerste helft de openingstreffer op, toen Funso Ojo spits Richairo Zivkovic diep stuurde. De huurling van Ajax liep weg uit de rug van Caner Cavlan en schoot de bal met de binnenkant van zijn rechtervoet in één keer over doelman Mulder: 1-0.

Vlak voor de eerste competitietreffer van Zivkovic had Luciano Slagveer aan de andere kant een open kans laten liggen. De rechtsbuiten ging alleen op doelman Kostas Lamprou af, maar speelde de bal te ver voor zich uit. Een dure misser, bleek amper een minuut later.

Toch kwam het zwalkende Heerenveen kort na rust op gelijke hoogte. Sam Larsson kreeg de bal met het nodige geluk mee en stelde spits Henk Veerman in staat de 1-1 in te tikken.

Gesteund door die treffer ging Heerenveen iets makkelijker voetballen, maar desondanks kwamen de bezoekers in de 73e minuut opnieuw op achterstand via Lucas Andersen. Amper vijf minuten later stond het weer gelijk via Slagveer, die een voorzet van invaller Stefano Marzo achter Lamprou tikte: 2-2. Vlak voor tijd leek het toch nog mis te gaan, maar dankzij de misser van Wuytens hield De Haan nog een puntje over aan zijn rentree.

Twitter avatar bdwillem2 Brabants Dagblad Einde wedstrijd. Willem II - Heerenveen 2-2. Niemand is blij. Heerenveen betere ploeg, Willem II miste vlak voor tijd een penalty. #wilhee

Heracles krijgt te veel tegen De Graafschap

De Graafschap leed thuis vanavond een onverdiende nederlaag tegen Heracles Almelo geleden: 0-1. Zeker na de rust waren de Achterhoekers beter, maar door een late treffer van Iliass Bel Hassani kregen ze geen beloning voor de geleverde inzet en vechtlust.

Bij Heracles ontbrak nog steeds smaakmaker en goalgetter Oussama Tannane. Hij kampt met knieklachten.In het openingskwartier miste Jaroslav Navratil twee kansen. Ook daarna speelde Heracles meer verzorgd voetbal. Na bijna een kwartier was Thomas Bruns dicht bij de eerste treffer. Zijn schot eindigde via de handen van doelman Hidde Jurjus op de paal.

De Graafschap stelde er in de eerste helft aanvallend nog weinig tegenover. De ploeg van trainer Jan Vreman kwam daarvoor zowel op het middenveld als in de frontlinie te veel kwaliteit te kort. Alleen spits Cas Peters kreeg een mogelijkheid, maar zijn inzet strandde op de vuisten van keeper Bram Castro.

Na de rust knokte De Graafschap zich echter met veel strijdlust naar een veldoverwicht. Erik Quekel en Bryan Smeets verzuimden de ploeg op voorsprong te zetten. Aan de andere kant was ook Robin Gosens niet succesvol in de afwerking.

In de slotfase probeerde De Graafschap van alles om de eerste overwinning van het seizoen te behalen. De defensie van het in de tweede helft uiterst mager spelende Heracles gaf geen krimp. Ruim 5 minuten voor tijd kreeg Heracles meer dan de ploeg verdiende. Iliass Bel Hassani bezorgde De Graafschap een onverdiende nederlaag. Heracles blijft daardoor mee draaien in de top van de eredivisie.

Twitter avatar degraafschap De Graafschap 90+4. De wedstrijd zit erop. De Graafschap verliest op De Vijverberg met 0-1 van Heracles. Volgende week zaterdag komt PSV op bezoek #graher

Excelsior verrast Roda JC in Kerkrade

Roda JC is dit seizoen niet langer ongeslagen op eigen veld. Excelsior versloeg Roda JC vanavond in Kerkrade verrassend. De Rotterdamse ploeg zegevierde met 1-2.

Roda JC verzuimde in de eerste helft Excelsior op ruime achterstand te zetten. De bij vlagen soepel combinerende thuisploeg had een groot overwicht, maar met name Richmond Boakye was in de afronding niet scherp genoeg.

Voor de bezoekers kwamen Sander Fischer en Jeff Stans tot scoren. Tomi Juric brak namens de thuisclub de score open. In de 83e minuut miste Stans nog een strafschop.

Voor Roda JC was het dit seizoen de eerste competitienederlaag op eigen veld. De Limburgse ploeg staat met dertien punten in de middenmoot. Excelsior heeft nu nog naar één punt minder dan Roda JC. De opbloeiende Rotterdammers pakten uit de laatste vier wedstrijden acht punten.

Excelsior won in februari bij FC Twente voor de laatste keer een uitwedstrijd in de eredivisie (1-3).