Frans wijndorp in rouw na ernstig busongeluk met 43 slachtoffers

Petit-Palais-et-Cornemps in het wijnland rond Bordeaux telt zo’n 730 inwoners. 28 van hen kwamen vrijdag om het leven bij het ernstigste busongeluk in Frankrijk in ruim dertig jaar. „De hele generatie van mijn ouders is ons in één keer ontvallen”, zei inwoonster Sylvie op nieuwszender BFMTV. Totaal 43 mensen overleefden het ongeluk niet.

De bus was rond zeven uur vertrokken voor een dagexcursie hamproeven in het twee uur verderop gelegen Arzacq. Aan boord waren 48 mensen toen de bus rond half acht in het wijnplaatsje Puisseguin frontaal in botsing kwam met een vrachtwagen met oplegger voor boomstammen en vlam vatte. Onder de slachtoffers is ook de vrachtwagenchauffeur en zijn driejarig zoontje, dat naast hem in de cabine zat.

Het dorp is in rouw gedompeld. „Iedereen hier heeft familie onder de slachtoffers”, zei een oudere man die drie zussen is verloren. De burgemeester van Petit-Palais, druivenboer Patricia Raichini zei huilend op tv dat haar moeder en twee tantes waren verongelukt.

Hoe het ongeluk precies heeft kunnen gebeuren is nog onduidelijk. De scherpe bocht in een klein stukje bos op de departementsweg D17 wordt op waarschuwingsborden aangekondigd. De weg was in 2011 nog van nieuw asfalt voorzien, zeiden lokale autoriteiten.