Beurswaarde van Valeant verdampt

Valeant raakte afgelopen week 20 miljard dollar beurswaarde kwijt na beschuldigingen van ‘Enron-praktijken’.

Cuprimine, een geneesmiddel dat in prijs verviervoudigde de door toedoen van Valeant. foto emily Rose Bennet

Beleggers houden er serieus rekening mee dat het Canadese farmaceutische concern Valeant betrokken is bij een groot schandaal. Bijna eenderde van de beurswaarde is de afgelopen week verdampt. The New York Times vroeg zich al hardop af of Valeant het volgende grote Wall Street-schandaal zou worden. Maar het bedrijf zelf spreekt luid en duidelijk tegen dat er problemen zijn.

Het begon woensdag met een rapport van analistenkantoor Citron Research. Daarin stond dat er bewijs is voor een dubieuze constructie waarmee Valeant zijn winsten frauduleus zou opkrikken. Valeant zou stiekem twee relatief onbekende medicijndistributiebedrijven aansturen, Philidor en R&O genaamd.

Citron suggereerde dat Valeant dat doet om via die bedrijven neporders te plaatsen, om op die manier omzet te kunnen boeken die het in werkelijkheid helemaal niet heeft. In het rapport maakten de analisten zelfs de vergelijking met Enron, de Amerikaanse energiereus die in 2001 ten onder ging aan grootschalige boekhoudfraude. Een zeer zware beschuldiging.

Valeant zelf kwam enkele uren later met een persbericht dat de beschuldigingen tegensprak. Volgens het bedrijf bevat het rapport van Citron allerlei fouten. Maar beleggers, analisten en journalisten bleven na het bericht van Valeant achter met meer vragen dan antwoorden, waardoor de koers een dieptepunt bereikte van min 40 procent. Dat duidt erop dat er grote twijfels zijn ontstaan of het management van het bedrijf nog wel geloofwaardig is.

Valeant deed het tot een paar maanden geleden juist uitstekend op de beurs. Het bedrijf kondigde verschillende grote overnames aan en kreeg grote Amerikaanse hedgefondsmanagers als Bill Ackman en John Paulson als beleggers aan boord. In 2014 zag het zijn omzet toenemen met maar liefst 43 procent tot 8,3 miljard. Er werken bijna 17.000 mensen.

Valeant houdt voet bij stuk: er is niets onoorbaars aan de hand, herhaalde het vrijdag. Maandag belegt het bedrijf een vergadering voor aandeelhouders en analisten. „Het doel is om de feiten te tonen”, zei de topman in een persbericht. „Ook over beschuldigingen die talloze onjuistheden, ongefundeerde speculaties en verkeerde interpretaties bevatten. We zien uit naar maandag.”