opnieuw

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Reclamemaker Lizette Eijsbouts (60, links) werd najaar 1963 samen met Brenda Heitman (60, lerares) gefotografeerd op de speelplaats van de Vondelschool aan de Jekerstraat 86 in Amsterdam.

„Het was op de dag van de schoolfoto. We zaten in de tweede, bij juffrouw Steegstra. Er was al een klassenfoto gemaakt, toen de moeder van Brenda de fotograaf vroeg er speciaal een van ons te maken. Volgens Brenda lachte ik volgzaam. Zelf zie ik dat als een reactie op haar typische guitige blik.

Mijn moeder was Belgisch. Ze had mijn vader, meubelbedrijf-eigenaar, ontmoet in de Amsterdamse ijssalon Koco. Om zichzelf voor te stellen kocht hij een ijsje voor haar hondje. Tijdens de oorlog moesten ze gedwongen vluchten. Via Jamaica en New York kwamen ze uiteindelijk in Londen. Terug in Amsterdam hield mijn moeder van het leven, winkelen bij de Bonneterie, kaarten met vriendinnen. Als Brenda kwam spelen hield ze ons zoet met wat lekkers. Brenda plaagde mij. ‘Je hebt patatbenen’, zei ze. ‘Jij hebt spillebenen’, antwoordde ik. Maar dat was minder erg.

Op haar 45ste bood Brenda haar excuses aan. Onnodig. Zo erg vond ik dat plagen niet. Later, als student en ook daarna, was mijn lichaamsgewicht wel een issue en voor Brenda inmiddels ook. Zij ging op dieet en raadde mij dit ook aan. Ik had daar geen zin in, maar dat zij weer dunner zou zijn dan ik, gaf de doorslag. Sindsdien gaat het goed. Brenda jojoot vrolijk door; zij neemt haar gewicht voor lief. Die bravoure van haar vond ik altijd al leuk. Ook waardeer ik haar positieve levensinstelling. Ondanks dat onze levens niet synchroon verlopen is onze vriendschap echt. We hoeven maar even samen te zijn en we schieten in de lach.”