Binnenkijken: De Catalaanse Kamer in Rotterdam

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week De Catalaanse Kamer in Rotterdam.

Huis Hartje Rotterdam woont filmmaakster Sonia Herman Dolz (52) met haar zoons Saladin(18) en Sakibu (17) in het huis van haar overleden moeder, de uit Spanje afkomstige kunstenares Dora Dolz. „Hier woonde en werkte ze.” Volgens Sonia Herman Dolz was haar moeder een „inspiratiebron” voor heel veel mensen. „In de ene hand hield ze een kwast, in de andere een pollepel. Ze maakte kunst, zong, kookte en organiseerde feestjes hier thuis. Ze was fameus om haar gastvrijheid.” Sonia Herman Dolz maakte in 2006 al een documentaire over haar. Nu heeft ze, samen met haar broer Pedro, als eerbetoon deze kamer ingericht. Er staan alleen spullen en kunstwerken van moeder Dolz.

De Catalaanse Kamer De kamer en een (toekomstig) boek zullen het werk van de veelzijdige kunstenares toegankelijk maken voor publiek onder de naam De Catalaanse Kamer. „Dit is een minimuseum, al leven we hier ook. Het is een fijne plek om even te zitten, te lezen of na te denken.” De grote vazen, de schilderijen aan de muur, het kleed op de vloer, de glazen objecten; alles werd door Dora Dolz ontworpen en gemaakt. „’s Ochtends vroeg schijnt de zon hier prachtig door al dat glas.” Meubels kocht de kunstenares het liefst op rommelmarkten. De rode chaise longue bijvoorbeeld. „Mijn moeder liet zich inspireren door deze vorm als ze banken en stoelen voor Nederlandse parken ontwierp.”

Van Ikea „Helemaal niks.”

Bij brand meenemen „Alles is zo zwaar! Ik denk dus alleen wat van mijn moeders boeken en persoonlijke papieren.”

Lenny Gerdes

    • Thijs Wolzak