DeLUXE smaak: Fresku

Hij draagt vooral joggingkleding en rijdt in een Fiat Panda die naar kreeft ruikt. De smaak van de Eindhovense rapper Fresku.

Foto Ralph Roelse

Hij had verwacht dat de clip bij het nummer ‘Kreeft’ voor ophef zou zorgen. Daarin hangt Fresku (28) de gangsterrapper uit en staat hij tegen een Ferrari aan een meisje te doen, terwijl hij in de weer is met kreeft. Maar het was de clip bij ‘Zo doe je dat’ die veel media-aandacht kreeg. Daarin verft hij langzaam zijn gezicht wit, terwijl hij rapt dat hij als een witte man moet klinken om op de radio te komen.

In het restaurant van Piet Hein Eek in Eindhoven, midden in de nieuwbouwwijk waar Roy Michael Reymound (zijn echte naam) woont, vertelt hij – met een zachte g – over zijn leven in Nederland en Curaçao. „Ergens in mij zit toch een Antilliaan.”

Ze kunnen me wakker maken voor... „Echt alles. Eten is mijn hobby. Maakt niet uit of het uit de zee komt of dat het op het land heeft gestaan. Of het zoet of zout is. Als het maar lekker is.

„Zelf kook ik niet vaak, maar mijn signature dish is gevulde paprika met couscous en rundvlees en feta. Een supersmeuïge paprika, bomvol met van alles en nog wat, de saus druipt er vanaf. Na het eten ben je wel knock-out.”

Varkensvlees „Van mijn geloof mag ik geen varkensvlees eten; zeven jaar geleden heb ik mij tot de islam bekeerd. Een Antilliaan die moslim wordt, dat is wel een ding. Spareribs en pork chops zitten in onze cultuur. Het was een detoxproces. Maar weet je dat je ook heel lekker kalkoenspek hebt?”

Lievelingsrestaurant „Lieke, mijn verloofde, heeft me geïntroduceerd in het uit eten gaan. Niet snel, snel even iets eten, maar rustig genieten van alle gangen, alles uitproberen. Voor mij was dat iets wereldvreemds. Vanaf mijn zevende woonde ik bij mijn vader en oma op Curaçao. Mijn oma had acht kinderen, die hadden ook weer kinderen. Elke avond was er één pan met eten. Iedereen kreeg een beetje. Als ik nu met Lieke in een restaurant zit voel ik me gezegend, uitverkoren.

„Mijn lievelingsrestaurant? We gaan gewoon de hele Dommelstraat in Eindhoven af. Ken je de Kreeftenbar? Lekker hoor. Lieke is heel handig en snel met dat gereedschap. Ik voel me dan wel de gehandicapte man die door zijn vrouw gevoerd moet worden. Dat is ook wel symbolisch voor hoe het er bij ons aan toe gaat.”

Favoriete geur „Ik weet nog dat ik voor de eerste keer in Curaçao uit het vliegtuig stapte, die geur van door de zon verhit asfalt. Ik herinner me ook nog het moment dat ik terug naar Nederland ging en het heel mistig was, dan ruik je de natte grond, dat herfstige, dat vond ik ook lekker.

„Of weet je wat een fijne geur is? Als mijn dochtertje Alisha op me ligt te slapen en ik steek mijn neus in haar haren – het is de geur van hoofdhuid, maar ik ruik een verlengstuk van mezelf. Nestgeur.”

Favoriet parfum „Een fles Zwitsal-parfum van 14 euro. Ik vind het fijn om naar zeep te ruiken. Ik ben niet een man die met een parfum wil verleiden.”

Outfit „Ik hou van lekker los en comfortabel. Waarom heet joggingkleding joggingkleding? Leefkleding is een betere naam. Ik hou van Adidas en Puma. Nike vind ik niet zo lekker zitten.”

Lezen „Ik heb een concentratieprobleem. Ik lees over de zinnen heen. Daarom wil ik een cursus cognitief lezen gaan doen. Als verhalenverteller heb ik dat nodig. Want dat is wat ik doe: verhalen vertellen. Dat ik nu rap, komt omdat ik op mijn veertiende iets stoers koos. Maar ik wil me ontwikkelen. Het is niet ondenkbaar dat ik ooit een filmscript ga schrijven, of een theaterstuk, misschien wel een boek.”

Film „Ik hou van de films van Jacques Audiard: Un prophète en De rouille et d’os – sfeervol, rauw en echt. Ze gaan over straatvechten en over de onderkant van de maatschappij. Op de een of andere manier maken Belgen en Fransen supergoeie films. Ze zijn minder wit en realistischer dan Nederlandse films. Van Nederlandse films krijg je al snel het idee dat iedereen in het Gooi woont.”

Ideale vakantie „ Lieke heeft me, toen ik in een donkere fase zat, meegenomen naar Barcelona. Om me op te vrolijken. Daar ontdekte ik dat ik me op een onbekende plek in de wereld kon thuis voelen. Ik spreek natuurlijk Spaans, maar ik was nog nooit in een Spaanstalig land geweest. Het was wereldverbredend, ik kwam terug vol verse emoties. Man, ik vond alles fijn aan Barcelona. Het strand, alles. Ik zou daar kunnen wonen. Het enige is dat ze daar veel varkensvlees serveren.”

Mooiste cadeau dat je ooit kreeg „Ik had rapper Kendrick Lamar geïnterviewd voor State Magazine. Daarna stuurde hij me een plaat met een handtekening en een cd met een handtekening. Die bewaar ik in een kluisje. Ik weet niet hoe fanboy dit klinkt, maar hij en ik vinden dezelfde dingen in het leven belangrijk. Hij is geen rapper met een zonnebril. Hij staat open voor alles, voert gesprekken, wil sparren, iets meegeven aan anderen. Een mens die toevallig rapt.”

Een cadeau dat je gaf „Een boek over de profeet Mohammed, aan mijn broertje. Het gaat over de uitdagingen waarvoor de profeet stond en hoe hij, door een vroom hart te hebben, iets positiefs uit die situaties wist te halen.”

Sieraden „Ik draag een ketting die ik van mijn verloofde kreeg, en mijn verlovingsring. Verder niets. Op mijn tweede kreeg ik van mijn vader oorbellen. Op mijn veertiende heb ik die uitgedaan. Ik was terug in Nederland en wilde een nieuwe ik ontdekken. Ik wilde alle ketens van me af gooien.”

Mooiste uitzicht „De eerste keer dat ik een bril droeg. Mijn hele jeugd heb ik niets op het bord gezien. Ik zat achterin de klas te tekenen en te dromen. Zo nu en dan deed alsof ik op het bord keek, knikte een beetje, en ging weer verder met tekenen. Een boom was voor mij altijd een wazig ding geweest, maar die dag dat ik uit de deur van de opticien liep, zag ik de blaadjes. Ik wist niet wat ik zag.”

Interieur „Alles van Ikea.”

Aan de muur „Een screenshot uit de film La Haine. Ik wissel steeds. Ik krijg veel van fans en ik wil niet ‘dank je wel’ zeggen en het dan weggooien.

„Ik zou wel een keer een comic artist willen vragen om iets voor mij te maken. Ik hou van Amerikaanse en Japanse strips, stoere tekeningen. Ik vind dat kunst. Er is veel cultuur die wij subcultuur noemen. Waarom? Wie bepaalt dat?

„Mijn moeder heeft mij veel verteld over degelijke kunst, bijvoorbeeld het verhaal achter het schilderij De dood van Marat. Dat verhaal onthoud ik, niet het kleurenpalet.”

Vervoermiddel „We hebben een chique Fiat Panda. Hij ruikt naar kreeft. Een warme, zoete geur. Muf ook. Er hebben dertig kreeften in liggen ontdooien. Die hadden we nodig voor de clipshoot van ‘Kreeft’. Lieke rijdt, ik ben twee keer gezakt voor mijn rijbewijs.”

    • Monique Snoeijen