’140 miljard pensioengeld verdampt in een jaar’

Door slechte beleggingsresultaten verloren de pensioenfondsen een recordbedrag.

FNV, CNV ouderenorganisaties protesteren in Den Haag tijdens de behandeling van de nieuwe pensioenregels in de Tweede Kamer vorig jaar. ANP MARTIJN BEEKMAN

De Nederlandse pensioenfondsen hebben het afgelopen jaar 140 miljard euro verloren. Dat concludeert RTL Z uit eigen onderzoek.

Door slechte beleggingsresultaten verdampte een recordbedrag aan pensioengeld. Het totale pensioenvermogen van de fondsen daalde van 1400 naar 1260 miljard euro. De stijgende lijn van de laatste jaren, wordt hiermee bruut onderbroken.

ABP en Zorg en Welzijn

Het ambtenarenfonds ABP, met 2,8 miljoen deelnemers het grootste pensioenfonds van Nederland, verloor in een half jaar tijd 28 miljard euro op de beurs, volgens RTL Z. Zorg en Welzijn (2 miljoen deelnemers) daalde met 16 miljard in diezelfde periode.

Samen hebben de twee fondsen alsnog 500 miljard euro in kas (waarvan het ABP 350 miljard), iets meer dan de Nederlandse staatsschuld.

Dekkingsgraad

De lage rente drukt op de dekkingsgraad. De pensioenen van ABP-deelnemers worden daarom ook in 2016 niet verhoogd, kondigde het fonds al eerder dit jaar aan.

De vereiste dekkingsgraad van pensioenfondsen moet volgens toezichthouder De Nederlandsche Bank minimaal 104 à 105 procent zijn. De dekkingsgraad van ABP daalde in het derde kwartaal naar 95,8 procent. Bij Zorg en Welzijn (twee miljoen deelnemers) zakte die van 103 naar 94 procent. Pas bij een dekkingsgraad van 110 procent mogen fondsen de pensioenen pas (deels) corrigeren voor inflatie. Gepensioneerden moeten dus koopkracht inleveren.

Onrust op financiële markten

De slechte prestaties komen voor een groot deel door onrust op de financiële markten. Ook door onzekerheid over de Chinese economie en de daling van de grondstofprijzen staan de pensioenfondsen onder de druk.

In het tweede en derde kwartaal van dit jaar verloor de AEX-index 14 procent. ABP en Zorg en Welzijn maakten afgelopen kwartaal een verlies van 3 procent. De pensioenfondsen hebben 50 tot 60 procent van hun vermogen in aandelen gestoken.

    • Menno Sedee