Zwitserse galeriehouders zijn machtigst in kunstwereld

Iwan en Manuela Wirth Foto getty images

Kunst is voor topverzamelaars geen investering of bezitsdrang: het is een lifestyle. Met die benadering voor hun galeries heeft het Zwitserse echtpaar Iwan en Manuela Wirth voor 2015 de hoogste positie bereikt op de Power 100 van het Britse tijdschrift Art Review.

Galeriehouder

Zij zijn pas de tweede galeriehouder (Hauser & Wirth) die tot machtigste in de kunstwereld zijn uitgeroepen, na de Amerikaan Larry Gagosian in 2004 en 2010. Deze nog steeds meest verdienende galeriehouder staat dit jaar op de zesde plek, zijn grote concurrent in Londen en New York David Zwirner is nummer drie.

De Wirths worden geprezen, omdat ze het bestaande galeriemodel doorbreken. Ze tonen de kunst niet alleen meer in de white cubes in de glamourwijken van metropolen als Londen, New York en Zürich. In 2014 openden ze in het Britse Somerset een landhuis waar klanten kunnen genieten van het landelijke leven en programma’s kunnen volgen over architectuur en landschapsinrichting. Begin volgend jaar komt daar een eigen museum in Los Angeles bij, waar ze met voormalig museumdirecteur Paul Schimmel een educatieprogramma samenstellen en een bar, restaurant en boekwinkel openen.

Ai Wiewei

Ai Weiwei is met zijn notering op 2 de invloedrijkste kunstenaar. Meer vanwege zijn activisme dan om zijn kunst. Critici verschillen nogal van mening over de artistieke waarde daarvan, schrijft Art Review. Op de lijst staan dit jaar in totaal 25 kunstenaars. Het grootste deel zijn galeriehouders, verzamelaars en museumdirecteuren.

    • Daan van Lent