Zweed die scholier doodstak met zwaard, had racistische ideeën

Eerst dachten scholieren aan een Halloweengrap. Ze maakten selfies met de dader.

Door een scholier gemaakte foto. Foto AFP

De gemaskerde man die gisterochtend een leraar en een scholier met een zwaard doodstak bij een school in het Zweedse Trollhättan handelde met een racistisch motief. De 21-jarige dader had een fascinatie voor Hitler en koesterde extreemrechtse ideeën. Dat heeft de Zweedse politie naar buiten gebracht.

De 21-jarige dader werd door de politie neergeschoten. Hij werd nog geopereerd, maar overleed gisteren in het ziekenhuis. Zijn slachtoffers waren een 11-jarige scholier en een 20-jarige onderwijzer in opleiding.

De scholieren hadden aanvankelijk niet door dat het om een aanval ging. Op foto’s is de dader te zien met een helm op en een masker. Hij heeft een lange zwarte jas aan. En een zwaard in zijn handen. Door die attributen werd in eerste instantie gedacht dat het om een Halloween-grap ging. Sommige leerlingen wilden met hem op de foto, alvorens de man begon te steken.

De politie gaat uit van een haatmisdrijf, door de slachtoffers die de man uitkoos, zijn kleren, en informatie die is gevonden tijdens een huiszoeking en op internet, zei een politiewoordvoerder tegen de Zweedse krant Expressen.

De politie denkt dat hij alleen was op het terrein van de school, maar onderzoekt nog of er contact is geweest met anderen over de aanslag.

Het industriestadje Trollhättan, met zo 57.000 inwoners, ligt op zo’n 75 kilometer ten noorden van Göteborg. Volgens de website van de school zijn er ongeveer vierhonderd leerlingen.