Zwarte Europese voetbalavond: 1 punt

Nederlandse clubs stellen teleur: Ajax en AZ verliezen belangrijke wedstrijden, FC Groningen speelt gelijk.

Verlies Ajax, verlies AZ en een schamel puntje voor FC Groningen. Het Nederlands clubvoetbal beleefde gisteren een zwarte Europese avond in de Europa League.

Ajax in slotfase onderuit

Vroegtijdige uitschakeling in het Europese clubtoernooi dreigt voor Ajax, na de nederlaag tegen het Turkse Fenerbahçe. Door een late kopbal van Fernandão was de ploeg van spits Robin van Persie eigen stadion in Istanbul met 1-0 te sterk.

„Dit is heel zuur”, zei Ajax-trainer Frank de Boer bij Fox-Sports. Ajax staat met twee punten gedeeld laatste met Celtic in groep A, er zijn nog drie groepswedstrijden te spelen. De eerste twee van de poule gaan door.

„We moeten over twee weken thuis winnen van Fenerbahçe”, zei De Boer. „Dan staan we weer tweede in de poule en kunnen we het tegen Celtic en Molde nog afmaken. Maar een zege op Fenerbahçe is nu cruciaal. Dat zal niet makkelijk worden.”

AZ mist kansen

AZ verloor thuis van FC Augsburg. De Alkmaarse ploeg ging tegen de hekkensluiter van de Duitse Bundesliga pijnlijk met 0-1 onderuit. Piotr Trochowski scoorde vlak voor rust uit een vrije trap.

Door de tweede nederlaag staat AZ gedeeld laatste in groep L, samen met FC Augsburg. „Dit was een onnodige en onverdiende nederlaag”, zei AZ-trainer John van den Brom. „We hebben minimaal vier honderd procent kansen afgedwongen.

FC Groningen redt een punt

FC Groningen heeft het eerste punt in de Europa League te pakken. In de laatste minuut van de blessuretijd miste Danny Hoesen uit tegen Slovan Liberec uit Tsjechië eerst een strafschop, maar hij benutte de rebound: 1-1. „Gelukkig heb ik als jonge voetballer geleerd dat je altijd moet doorlopen, zo kwam ik als eerste bij de rebound”, zei Hoesen op de clubsite.

Bij Groningen werd Michael de Leeuw direct met rood van het veld gestuurd nadat hij met zijn schoen tegen het hoofd van zijn tegenstander kwam. Groningen staat ondanks het zo gewilde puntje nog altijd laatste in groep F.