Zuma bevriest collegegeld na rellen in Zuid-Afrika

Ondanks de beloftes wordt er nog steeds gereld.

Protesterende studenten clashen met Zuid-Afrikaanse politieagenten. De protesten zijn al negen dagen aan de gang. EPA/Kim Ludbrook

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma belooft de verhogingen van collegegelden te bevriezen en te onderzoeken of gratis onderwijs mogelijk is. Zo probeert hij de studentenprotesten in het land - die al anderhalve week aan de gang zijn - te stoppen.

Gisteren braken studenten van de Universiteit van Kaapstad door de poorten rond het Kaapse parlement. De politie gooide daarop geluidsbommen en traangasgranaten naar de studenten.

De studenten eisen terugdraaiing van een aangekondigde verhoging van de collegegelden van tien tot soms vijftig procent. Tijdens de protesten vroegen sommige studenten ook om gratis onderwijs.

Grootste crisis

Het gaat volgens correspondent Bram Vermeulen om de grootste crisis sinds het aantreden van Zuma. Hij vertelt dat de beloftes van de president vandaag geen warm welkom hebben gekregen.

“Op dit moment gooien studenten op verschillende plaatsen nog steeds met stenen. Dat kan betekenen dat de boodschap nog niet iedereen heeft bereikt. Daarnaast zijn veel mensen teleurgesteld omdat Zuma niet zegt hoe hij de financiële problemen dan wel gaat oplossen. Er is enorm veel scepsis over wat hij zegt.”

Het aantal studenten in Zuid-Afrika is de afgelopen twintig jaar ongeveer verdubbeld. Mede daardoor is de overheidsfinanciering per student met een kwart afgenomen. Er wordt in het land relatief weinig geld vrijgemaakt voor onderwijs, namelijk 0,75 procent van het bruto binnenlands product. Dat probleem werd met de verhoging van collegegelden afgeschoven op studenten, vertelt Vermeulen.

Onder het volk is veel 0nvrede over hoe er met belastinggeld wordt omgesprongen. Zo besteedde Zuma zo’n twintig miljoen dollar aan de verbouwing van zijn persoonlijke verblijven.

    • Liza van Lonkhuyzen