Strafrechtstraat berecht 39 ADE-gangers voor drugsbezit

Arrestanten hadden voor het eerst de mogelijkheid ter plekke te overleggen met een advocaat.

Jongeren op weg naar de Heineken Music Hall voor een ADE-feest. Foto: Ferdy Damman / ANP

Tijdens het Amsterdam Dance Event zijn in de omgeving van de Amsterdam Arena 39 mensen vervolgd voor drugsbezit. Negentien van hen hebben direct voor hun overtreding betaald, de rest krijgt nog een boete of moet zich voor de politierechter verantwoorden. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie Amsterdam.

De snelle afhandeling van de overtredingen is het gevolg van de zogenoemde strafrechtstraat, een middel waarmee de politie tijdens grote evenementen, zoals bij de jaarwisseling, arrestanten meteen kan berechten. Arrestanten hadden deze keer voor het eerst de mogelijkheid ter plekke te overleggen met een advocaat.

Arrestaties Arena-gebied

Volgens het Openbaar Ministerie zijn tijdens het dance-event tussen 14 en 18 oktober rondom de Amsterdam Arena 176 mensen aangehouden, van wie 170 voor het bezit van drugs. Het grootste deel had echter minder dan een halve gram harddrugs of vijf pillen bij zich, waardoor ze niet zijn vervolgd. Van de 176 feestgangers die tijdens het Amsterdam Dance Event werden aangehouden, kwamen 116 uit het buitenland.

De groep arrestanten die wel onmiddellijk werd berecht kreeg een boete van minimaal 350 euro. Ook werden de drugs in beslag genomen en werd de arrestanten de toegang het evenement geweigerd.

Aanhoudingen in de rest van Amsterdam

Ook in de rest van Amsterdam werd volgens de politie een “behoorlijk aantal” verdachten aangehouden. Het exacte aantal arrestaties is echter onbekend. Wel kan de politie melden dat vijftien tot twintig buitenlandse arrestanten direct een boete hebben betaald. Het evenement kon dit jaar rekenen op 365.000 bezoeken.

    • Etienne Verschuren