Rusland en Syrië voorzichtig positief over toekomstplan Syrië

Kerry noemde het overleg met Rusland, Turkije en Saoedi-Arabië “constructief en productief”.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Feridun Sinirloglu, zijn Amerikaanse collega John Kerry, de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir de Russische minister Sergei Lavrov tijdens een bijeenkomst in Wenen over een politieke oplossing van de oorlog in Syrië. Foto Eduard Pesov/ EPA

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov wil dat er een snel een politieke oplossing komt voor de oorlog in Syrië. Dat liet hij vanavond weten op een persconferentie in Wenen waar een overleg plaatsvond tussen Rusland, de Verenigde Staten, Turkije en Saoedi-Arabië.

De ook aanwezige John Kerry noemde de bijeenkomst “constructief en productief”, zo meldt Reuters. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken werden er ideeën besproken die uiteindelijk kunnen zorgen voor een grote verandering in Syrië. Naast Lavrov en Kerry waren ook hun Turkse collega Feridun Hadi Sinirili en de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, Abdel al-Jubair aanwezig.

Indirect met elkaar in oorlog

Volgens Lavrov hebben de vier landen een gezamenlijk doel om een einde te maken aan de oorlog in Syrië. Dit terwijl de landen nog diametraal tegenover elkaar staan.

Aan de ene kant staat Rusland. Zij willen dat de Syrische president Bashar al-Assad aanblijft. Tijdens een verrassingsbezoek aan Moskou liet Assad weten dat hij wil praten met rebellengroepen mits zij meevechten met het Syrische leger.

Zijn grootste tegenstanders zijn de VS, Turkije en Saoedi-Arabië: zij willen dat Assad opstapt. Indirect zijn ze met Rusland in oorlog. Zo steunen de Turken en de Saoedi’s de rebellenbeweging Jaish al-Fatah. Die hebben de noordelijke provincie Idlib in handen en in hun opmars naar Latakia, waar vooral alawitische aanhangers van Assad wonen, zijn ze gestuit door de luchtaanvallen van Rusland.

Meer landen voorstander transitie met Assad

Vooral Turkije lijkt te bewegen. Diplomaten lieten al weten dat Turkije een politieke transitie van zes maanden met Assad aan het roer zou accepteren. Ook Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben zich al positief uitgelaten over dit plan.

De belangrijkste oppositiebeweging, de Syrische Nationale Coalitie, is geen voorstander. Zo lieten ze weten aan AP.

“We accepteren voor geen enkele dag de aanwezigheid van Assad binnen de transitieperiode”.

Rusland wil dat ook Iran en Egypte deelnemen aan gesprekken over de politieke toekomst van Syrië. Iran is een trouw bondgenoot van Assad. Egypte houdt zich meer op de achtergrond, maar is vooral bevreesd dat een vertrek van Assad leidt tot een machtsvacuüm waar islamistische extremisten profijt van hebben. Het Egyptische regime voert in eigen land ook oorlog tegen radicale moslims.

Russisch akkoord met Jordanië

Vandaag werd ook bekend dat Rusland een militair akkoord heeft gesloten met Jordanië. De landen zullen hun militaire operaties in Syrië gaan coördineren. Jordanië geldt als een belangrijk bondgenoot van de VS in de regio.

Rusland, VS, Turkije en Saoedi-Arabië treffen elkaar weer op 30 november.

    • Huib de Zeeuw