Ruim veertig doden na busongeluk bij Bordeaux

De bus was betrokken bij een frontale botsing en vloog in brand.

Hulpverleners staan de overlevenden bij. Foto Jean-Pierre Muller / AFP

Bij een busongeluk in het zuidwesten van Frankrijk zijn zeker 43 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Franse regering bekendgemaakt. Een bus met ouderen reed frontaal op een vrachtwagen met hout. Beide voertuigen vlogen in brand.

Update 15.40: lichaam van kind gevonden

Onder de doden zijn volgens AFP 41 passagiers van de bus en de chauffeur van de vrachtwagen. Daarbij werd vanmiddag het lichaam van een kind gevonden. Volgens de politie gaat het om het driejarige zoontje van de vrachtwagenchauffeur, wat naast hem zat tijdens het ongeluk. In de bus zaten ouderen uit Petit-Palais die op weg waren naar Arzaq.

Van de overige inzittenden raakten acht mensen gewond. Twee van hen liepen verwondingen op aan hun hoofd, twee personen brandwonden en vier anderen raakten lichtgewond. Volgens AFP wisten acht mensen op eigen kracht het brandende voertuig te verlaten.

Blinde bocht

Het ongeluk gebeurde op de D17 bij Puisseguin. Een omwonende zei op iTELE dat de crash gebeurde in een bocht die als gevaarlijk te boek staat. De krant Le Figaro meldt dat de vrachtwagen om onbekende redenen op de verkeerde weghelft reed. Sud Ouest schrijft dat de vrachtwagenchauffeur de macht over het stuur was verloren en dwars op de weg terecht is gekomen.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken doet over de oorzaak van het ongeluk nog geen uitspraken in afwachting van het onderzoek. Het Élysée spreekt van een “enorme tragedie”:

“Ik betuig aan de naasten van de slachtoffers mijn oprechte deelneming en verzeker u het medeleven van het hele land.”

Hulpdiensten en hoogwaardigheidsbekleders

De hulpdiensten zijn met brandweerauto´s, ambulances, helikopters en veel hulpverleners aanwezig. Ook premier Valls, minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken en de burgemeester van Bordeaux begaven zich naar de plek van het ongeluk.

President Hollande heeft zijn medeleven betuigd. Hij is op dit moment in Griekenland.

De bocht waar volgens Sud Ouest het ongeluk gebeurd is:

    • Bastiaan Nagtegaal