Rotterdamse stadsgids in het hol van de leeuw

Als Rotterdammer naar Amsterdam verhuizen en op je oude dag toeristen rondleiden op vrijwillige basis. Don Remkes (74) is al jaren het mikpunt van plagerijen.

Don Remkes is sinds 2005 gids bij Mee in Mokum, onderdeel van vrijwilligersorganisatie Gilde Amsterdam. Hij herinnert zich zijn eerste dag nog goed, vertelt de Rotterdammer, terugblikkend tijdens een stadswandeling. „Door mijn Rotterdamse accent hoorden oer-Amsterdamse collega’s meteen dat het geen zuivere koffie was. ‘Ze halen tegenwoordig ook alles binnen’, klonk het hoofdschuddend. Een plagerij die ik lachend beantwoordde met: zie het maar als ontwikkelingshulp.”

De plagerijen, volgens Remkes steevast op een humoristische manier, zouden in de loop der jaren minder worden door de instroom van gidsen uit andere hoeken van het land. „De concurrentie tussen Amsterdam en Rotterdam is ook minder”, zegt de besnorde en bebrilde zeventiger terwijl hij een grijze wollen pet opzet tegen de regen. Ajax en Feyenoord zijn volgens hem wel nog steeds een dingetje voor zijn Amsterdamse collega’s. „Als Ajax gewonnen heeft van Feyenoord vragen ze altijd wat ik ervan vind. Meestal antwoord ik iets in de trant van: is er gespeeld dan? Zodra ik zeg dat Feyenoord mijn favoriete club is, slaan ze me om de oren met de resultaten van Ajax.”

‘Ben je komen lopen dan?’

Zijn Rotterdamse afkomst is volgens Remkes zelden aanleiding tot vragen van toeristen. „Mensen uit de provincie hebben geen idee van die strijd tussen 010 en 020. Mensen uit de buurt van Amsterdam willen altijd even weten hoe ik hier terechtkom. Rotterdammers vinden het leuk als ze mijn accent horen en dat geldt andersom ook. We maken dan Rotterdamse opmerkingen naar elkaar. Als ze iets te laat zijn, begroet ik hen met: ben je komen lopen dan?”

Remkes groeide op in Rotterdam en woonde later in Capelle. Hij verhuisde in 1987 met zijn Limburgse echtgenote naar Amsterdam voor zijn werk bij een dochter van de NMB-bank. Voor zijn familie aanleiding tot plagerijen zoals ‘wie gaat er nou in 020 wonen’, maar voor zijn collega’s van de afdeling personeelszaken allerminst een issue. Dat werd niet anders toen de vutter op zijn 60ste vrijwilligerswerk ging doen bij Gilde Amsterdam. Vanwege zijn HR-achtergrond werd hij loopbaanbegeleider. „Mijn Rotterdamse tongval was geen enkel probleem. Tot ik bij Mee in Mokum belandde”, zegt de Rotterdammer knipogend.

Hij rolde in het gidswereldje toen buitenlandse nieuwkomers in Amsterdam uitleg moesten krijgen over de stad en rondgeleid moesten worden. „Ik meldde me aan omdat ik veel belangstelling heb voor geschiedenis en als kind gefascineerd was door de vraag hoe Amsterdam in de 17de eeuw kon uitgroeien tot het centrum van de wereld.”

Na vier maanden zelfstudie en een praktijkexamen mocht Remkes de straat op met zijn eerste groep.

Tien jaar na dato vertelt de Rotterdammer nog altijd vol enthousiasme over Amsterdam, constateren we met eigen ogen en oren. Of hij zich na bijna dertig jaar in de stad Amsterdammer voelt? „Als ik hier ben wel, maar zodra ik in Rotterdam kom, voel ik me weer Rotterdammer. Daarom ben ik ook nooit Ajax-supporter geworden.”

    • Caspar Naber