Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Recordaantal vluchtelingen komt aan in Griekenland

Volgens de VN gaat het vooral om Syriërs – naar schatting zijn door de burgeroorlog al meer dan zes miljoen Syriërs op de vlucht geslagen.

Een groep vluchtelingen komt aan op Lesbos.
Een groep vluchtelingen komt aan op Lesbos. ANP/ Pierre Crom

De afgelopen vijf dagen zijn er 48.000 mensen aangekomen op Griekenland, een recordaantal. Dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie.

Dat aantal is flink, in de eerste week van oktober kwamen bijvoorbeeld ‘slechts’ zo’n zevenduizend mensen aan op Griekenland. Volgens de VN gaat het vooral om Syriërs.

Het regime van president Assad probeert de rebellen op meerdere fronten onder druk te zetten. Volgens de VN zijn tienduizenden Syriërs gevlucht nadat het Syrische regeringsleger half oktober een tweede offensief begon tegen rebellen ten zuiden van Aleppo.

Bommenwerpers

De regeringstroepen worden bij het offensief ondersteund door Russische bommenwerpers. Russische bombardementen van doelen in Syrië hebben, volgens deze week gepubliceerde cijfers van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), in de eerste drie weken al 370 slachtoffers geëist.

De VN schat dat de burgeroorlog in Syrië meer dan 6 miljoen burgers op de vlucht heeft gejaagd. Naar schatting zijn er dit jaar al 681.000 mensen in Europa aangekomen.