Directeur Erik Pals per direct weg bij Ro Theater

Algemeen directeur Erik Pals is per direct vertrokken bij het Ro Theater vanwege een verschil van inzicht met de raad van toezicht. Dat bevestigt een woordvoerder van het gezelschap.

Pals was een van de initiatoren voor een fusie met de Rotterdamse Schouwburg, Wunderbaum en Productiehuis Rotterdam in Theater Rotterdam, dat onder leiding zou komen van intendant Johan Simons. Twee weken geleden stapte ook voorzitter Ed van Leeuwen van de raad van toezicht op. Pals en Van Leeuwen wilden zo snel mogelijk de raden van toezicht van schouwburg en gezelschap samen laten gaan. Maar de ondernemingsraad van het Ro Theater heeft hier negatief over geadviseerd.

Fusie

Het voornemen voor de fusie blijft overeind, zegt de woordvoerder, maar artistieke en educatieve samenwerking krijgt de voorrang boven bestuurlijke. Volgens actrice Fania Sorel van het Ro bestaat binnen het gezelschap onvrede over de plannen voor de fusie, die zou zijn doorgedrukt over de hoofden van medewerkers en acteurs.

Ook het gebrek aan duidelijkheid over de artistieke koers leidt tot verzet. Sorel: "Noch Pals noch Simons heeft ooit met het ensemble of de medewerkers over de artistieke inhoud gesproken. Hoe kun je nu fuseren als daar geen enkel inhoudelijk idee aan ten grondslag ligt?" Volgens Sorel en andere bronnen binnen het gezelschap voelen medewerkers zich niet gehoord en zijn ze onzeker over hun toekomst.

De nieuwe artistiek leider, Bianca van der Schoot, begint nu eerder dan gepland bij het Ro, om dit „artistieke vacuüm te vullen”, aldus de woordvoerder. Bijna een jaar geleden werden de plannen voor Theater Rotterdam bekend. Beoogd intendant Simons wilde in Rotterdam een internationaal theatergezelschap oprichten, dat onder meer zou samenwerken met NTGent en de Ruhrtriënnale, die beiden sinds 2015 onder zijn leiding staan. Die ambities zijn ongewijzigd, zegt de woordvoerder.

    • Daan van Lent
    • Herien Wensink