Piepjong, begaafd en fanatiek

Schaakster

Anna-Maja Kazarian is pas vijftien jaar en geldt als groot schaaktalent. Ze moet alleen nog wel wat rijpen.

Sopiko Guramishvili (links) uit Georgië is in Hoogeveen nog veel te sterk voor de NederlandseAnna-Maja Kazarian (rechts). Foto Kees van de Veen

In het jaar 2000, toen Anna-Maja Kazarian werd geboren in Heerenveen, moet de Georgische Sopiko Guramishvili, tegen wie zij nu een tweekamp van zes partijen speelt in Hoogeveen, al een bekwaam schaakstertje zijn geweest. Een jaar later deed deze namelijk al mee aan het WK voor meisjes tot en met tien jaar.

Een officieel wereldkampioenschap voor kinderen onder de tien werd lange tijd een beetje overdreven gevonden, maar vanaf 2006 zijn er zelfs wereldkampioenschappen voor kinderen onder de acht. En nu peuters die de wieg net ontgroeid zijn al goed met schaak-apps weten om te gaan, zullen er nog wel lagere leeftijdscategorieën worden ingevoerd.

Kazarian en Guramishvili hebben het een en ander gemeen. Ze wonen beiden in Nederland, Kazarian doordat ze er is geboren en Guramishvili doordat ze in juli van dit jaar met Anish Giri, de beste schaker van Nederland en de huidige nummer vijf van de wereld, is getrouwd. De naam van Kazarian is Armeens, maar net als Guramishvili heeft ze Georgische wortels, want haar ouders zijn daar geboren en op haar zesde jaar leerde ze daar tijdens een familiebezoek schaken van haar opa.

Het wordt geen kinderslachting

Er is ook een belangrijk verschil. Kazarian is 15 en Guramishvili is 24, een verschil van negen jaar schaakopvoeding. Het komt tot uiting in hun titels en hun rating. Kazarian is Fidemeester bij de vrouwen, maar Guramishvili is internationaal meester en grootmeester onder de vrouwen. Ze heeft meer dan honderd ratingpunten meer dan Kazarian.

De vrees dat het een ongelijke strijd zou worden, werd enigszins getemperd toen Kazarian eind september het grootste succes van haar leven boekte door in de Kroatische kuststad Porec het Europees kampioenschap voor meisjes onder de zestien te winnen.

Toch werd ze in Hoogeveen nog harder aangepakt dan was verwacht. Guramishvili won de eerste vier partijen met overmacht. Gisteren liet ze in de vijfde partij merken dat ze er geen kinderslachting van wilde maken door met wit vanaf het begin aan te sturen op een remise, die dan ook snel tot stand kwam.

Anna-Maja Kazarian moet nog wat rijpen. Ze is begaafd genoeg en ook fanatiek genoeg, wat bijvoorbeeld te zien was doordat ze in de tweekamp een paar keer in volstrekt hopeloze situaties tientallen zetten lang doorspeelde, in overeenstemming met het oude devies dat er nog nooit een partij is gewonnen door op te geven.

Ze heeft in de loop der jaren in allerlei leeftijdscategorieën en in allerlei soorten schaak (rapid, blitz en gewoon schaken) al tientallen nationale titels gewonnen en bij het laatste kampioenschap van Nederland voor vrouwen van alle leeftijden werd ze gedeeld derde. Maar voor Guramishvili was ze nog een maatje te klein.

Een zwervend schaakechtpaar

De bruiloft van Anish Giri en Sopiko Guramishvili, op 18 juli van dit jaar in een oud klooster in de Georgische stad Mtskheta waar Sopiko woonde, was een festijn zoals dat voor prinsen en prinsessen wordt ingericht. Veel Nederlandse schaakvrienden van Giri waren er getuige van.

Ze kenden elkaar sinds eind 2011 en naar eigen zeggen waren ze sinds begin 2012 een paar. Na die bruiloft woont ook Guramishvili in Nederland, wat overigens niet veel betekent voor een echtpaar dat vrijwel het hele jaar over de wereld zwerft. Terwijl zijn vrouw in Hoogeveen speelt, speelt Giri in de Macedonische hoofdstad Skopje in het Europese clubkampioenschap voor SOCAR, de club van het staatsoliebedrijf van Azerbajdzjan.

Guramishvili heeft een internationale carrière, niet alleen door haar prestaties aan het bord, maar ook door haar activiteiten voor chess24, een ambitieuze website die in het Engels, Duits en Spaans opereert. Ze maakt er video’s over openingsvarianten en over middenspeltrucs, waardoor ze daar de bijnaam Miss Tactics draagt, en ook treedt ze vaak op als commentator bij belangrijke schaakevenementen.

Sinds ze met Giri is, speelde ze ook vaak in Nederlandse toernooien, en dit jaar kwam ze in de Nederlandse clubcompetitie uit voor En Passant uit Spakenburg, een van de sterkste Nederlandse teams.