Paul Ryan wil voorzitter worden Huis van Afgevaardigden

De Republikeinse partij is zwaar verdeeld, maar zowel de gematigde als conservatieve vleugel steunt hem.

Reuters / Yuri Gripas

Het Republikeinse Congreslid Paul Ryan (45) heeft vannacht formeel zijn kandidatuur bekendgemaakt voor het voorzitterschap van het Huis van Afgevaardigden.

Eerder deze week zei Ryan al zich kandidaat te willen stellen, maar alleen als zowel zijn conservatieve als gematigde partijgenoten hem zouden steunen. Van die steun heeft hij zich nu weten te verzekeren.

“Ik geloof dat we verder moeten als een, verenigd team. En ik ben er klaar voor en ben enthousiast onze voorzitter te zijn.”

Ryan is conservatief

Ryan, die in 2012 werd gevraagd door Mitt-Romney als vice-presidentskandidaat, is conservatief maar heeft weinig op met de activistische Tea Party-vleugel. De Republikeinen zijn zwaar verdeeld; voor gematigde Republikeinen heeft de symboolpolitiek van de Tea Party nu wel lang genoeg geduurd.

Dat was de reden dat John Boehner, sinds 2011 voorzitter van het Huis, vorige maand zijn vertrek als voorzitter aankondigde. Hij wist versplinterde Republikeinse partij niet te verenigen. Als voorzitter moest hij meerderheden voor wetsvoorstellen zoeken, en dus compromissen sluiten. Dat zag hij niet meer zitten. Zijn gedoodverfde opvolger, Kevin McCarthy, trok zich daarna ook al terug vanwege de onenigheid binnen de partij.

Republikeinen zijn verdeeld

De Republikeinse richtingenstrijd woedt zowel in het Congres als daarbuiten, schreef onze correspondent Guus Valk eerder:

“Bij de campagne om een presidentskandidaat strijden ‘alles-of-nietskandidaten’ als Donald Trump, Ben Carson en Ted Cruz tegen iets meer compromisbereide kandidaten als Jeb Bush, Marco Rubio en John Kasich. De buitenstaanders doen het volgens peilingen goed bij de achterban: Donald Trump en Ben Carson zijn de koplopers.

“In het Congres tekent zich hetzelfde af. In theorie hadden de Republikeinen een formidabel blok tegen president Obama kunnen vormen – ze hebben in beide kamers een meerderheid en hun dominantie is sinds 1930 niet zo groot geweest. In de praktijk gaat alle energie op aan de machtsstrijd tussen rekkelijken en preciezen.”

De voorzitter is de facto partijleider

Het voorzitterschap is een van de belangrijkste posities in de Amerikaanse politiek. Als de president, zoals nu, van de andere partij afkomstig is, wordt de voorzitter als oppositieleider gezien.

    • Mirjam Remie