Duizenden evacuaties Mexico wegens orkaan Patricia

Mexico heeft in een aantal gebieden de noodtoestand uitgeroepen. Orkaan Patricia leidt ook tot flinke overlast in de Amerikaanse staat Texas.

Inwoners van Puero Vallarta aan de westkust van Mexico proberen hun huizen te verstevigen tegen orkaan Patricia. De orkaan wordt door meteorologen een 'potentieel catastrofale' orkaan genoemd. Foto Ulises Ruiz Basurto/EPA

Mexico maakt zich op voor de orkaan Patricia die waarschijnlijk later vandaag het land bereikt. De orkaan die met windstoten tot 260 kilometer per uur inmiddels valt in de categorie 5, is de zwaarste orkaan ooit in dit gebied.

Het land heeft in tal van steden de noodtoestand uitgeroepen, schrijft persbureau Reuters. In Puerto Vallarta, een havenstad aan de westkust van het land hebben inwoners uit voorzorg al winkels, hotels, restaurants gesloten. Ook scholen sluiten hun deuren en het vliegveld heeft alle vluchten afgelast. Bij busstations staan lange rijen van mensen die proberen verder landinwaarts een veiliger heenkomen te zoeken.

Iets verder naar het zuiden in de deelstaat Colima en Jalisco zijn honderden opvanglocaties geopend voor de evacuatie van duizenden toeristen. De autoriteiten kondigden aan in sommige delen van de regio de elektriciteit af te sluiten uit veiligheid.

Foto AP/NOAA

Satellietfoto van Patricia die kust van Mexico bedreigt. Foto AP/NOAA

Tientallen centimeters regen

Ondertussen veroorzaken uitlopers van de orkaan in de Amerikaanse deelstaat Texas de afgelopen dagen al voor grote problemen en flinke schade. In Dallas en Houston eisten overstromingen door de zware regenval tot nu toe al meer dan twintig levens. Het vliegveld van Dalles lastte 400 vluchten af. Volgens de weersvoorspellingen kan er in de regio zondag nog steeds lokaal 25 tot 38 centimeter water vallen.

Foto Tony Gutierrez

Hulpdiensten schieten op de weg in Dallas een man te hulp die vast is komen te zitten met zijn auto. De orkaan Patricia leidt aan de grens met Mexico tot overstromingen. Foto Tony Gutierrez

De burgemeester van Houston zei tijdens een persconferentie eufemistisch dat dit “een geweldig weekend is om thuis te blijven en een film te gaan kijken”. De kracht van Patricia is volgens het Nationale Orkaancentrum in Miami vergelijkbaar met de tyfoon Haiyan, die twee jaar geleden op de Filippijnen duizenden doden tot gevolg had.

Ook de Grand Prix die dit weekend gehouden wordt in Austin ondervond tijdens de trainingen vandaag overlast. Het tweede oefenrondje werd afgelast vanwege de regen.

    • Anouk Eigenraam