Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Orkaan Patricia zwelt aan - Mexico zet zich schrap

Staten riepen om de orkaan van de vijfde categorie de noodtoestand uit. Zware wind en regenval verwacht.

Mexicanen bereiden zich voor op de storm Patricia.
Mexicanen bereiden zich voor op de storm Patricia. Foto Cesar Rodriguez / AP

De Mexicaanse autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen vanwege de orkaan Patricia die vandaag aan land komt. Het is een storm van de vijfde categorie, de zwaarste die er is. Aan de westkust hebben mensen hun ramen dichtgetimmerd en noodvoorraden ingeslagen.

De noodtoestand is van kracht in de staten Colima, Nayarit en Jalisco, meldt AP. Volgens Amerikaanse meteorologen van het National Hurricane Center in Miami moeten mensen haast maken met hun voorbereidingen. Er dreigen overstromingen, vloedgolven en stortvloeden:

“Dit is een extreem gevaarlijke, mogelijk catastrofale orkaan.”

Windsnelheden lopen door Patricia op tot 260 kilometer per uur en er wordt zware regen verwacht. Vermoedelijk komt de storm in de middag of avond lokale tijd aan land. Ook is er een kans dat Patricia als tropische regen later Texas bereikt en de toch al zware regenval in de Amerikaanse staat versterkt.