Ook leuk voor Rotterdammers

Over tien jaar is er het nationale feest van 750 jaar hoofdstad. En nee, dat is dus juist níét bedoeld voor enkel Amsterdammers.

Dit gaat niet over Amsterdam. Dit gaat over de hoofdstad van Nederland. Dus Rotterdammers en andere Nederlanders kunnen rustig doorlezen – juist Rotterdammers, wacht maar af.

Veertig jaar geleden werd Amsterdam 700 gevierd. Dat was een mooi feest, met voor het eerst Sail, met nieuwe musea en speciale voorstellingen her en der. Er werden ook meer en vooral minder bekende plekjes even in de schijnwerpers gezet. De hofjes in de Jordaan. Slagerij Rodrigues, de enige plek in Nederland waar je gevulde milt kon kopen.

Nog maar 3.356 nachtjes en we hebben het volgende feest. Dan is het 750 jaar geleden. Er is een comité dat de feestelijkheden probeert voor te bereiden en ze hebben er allemaal mooie ideeën voor. Maar het belangrijkste idee is: dit is geen feest van Amsterdam en de Amsterdammers, dit is een feest voor Nederland.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan laat nooit na te zeggen dat de Dam „de huiskamer van Nederland” is. Dat is geen opschepperij van een verbeten Amsterdammer, dat is zo. Niet alleen Amsterdammers staan op 4 mei twee minuten stil bij het Nationaal Monument (dat ook niet voor niks het Nationaal Monument heet). Sail is een Nederlands feest. Het Kwakoe festival is ook een Surinaams feest. En op Koningsdag zijn zelfs de mééste Dam-lopers geen Amsterdammers.

Lezers van deze krant was gevraagd om een voorstel voor het nationale feest van 750 jaar hoofdstad te doen. Een voorstel dat een tastbare plaats kan innemen in de stad en het land. Een paar handenvol mensen hebben een idee geopperd. Daar zitten heel lokale ideeën tussen: zoals Heleen Berkhout die voorstelde om 750 goudkleurige palen in de stad neer te zetten, met een klein karakteristiek huisje in top. Of Rian Verpalen die een elegant idee had voor op het water; Amsterdam telt zo’n 2.500 woonboten, als die nou allemaal een sedumdak krijgen, met vetplantjes die goed tegen droogte en warmte kunnen. Werktitel: Gordel van Smaragd.

Maar er werden ook ideeën aangedragen die samenvallen met het idee van een feest voor het hele land. Wouter Prins suggereerde de aanleg van een sliert ‘Waddeneilanden’ tussen Amsterdam en Almere. Bert Weverling liet zich inspireren door de U- en S-Bahnen rond Berlijn en München, en stelt voor een lightrail door de Randstad aan te leggen. Niet alleen van Amsterdam City naar Amsterdam Castle (Muiderslot) en Amsterdam Beach (Zandvoort), maar tot in Almere, Hilversum en Leiden. Met één vervoerbewijs. En wie weet, als zo’n idee een beetje vaart krijgt, trekken we de lijn door tot zusterstad Rotterdam.

Wie zich wil laten inspireren, of nog een briljant idee heeft: komende dinsdag, 27 oktober vanaf half zes, wordt in Pakhuis De Zwijger alvast een beetje gefeest omdat de hoofdstad 740 jaar bestaat en vooruitgekeken naar dat grote feest van over tien jaar. Een feest voor alle Nederlanders.

    • Bas Blokker