Nieuwe single is mooie doorleefde ballade van Adele

De lang verwachte nieuwe single Hello van de Britse hitzangeres Adele is een mooie doorleefde, hitgevoelige ballade waarin Adele haar spijt betuigt „voor alles wat ik heb gedaan” – dat ze het hart brak van haar geliefde. Er is een langzame opbouw, waarna het liedje fraai openbreekt in een typisch warm Adele-refrein met soulvolle uithalen zonder franje. Een comebacknummer met slagkracht.

Hello is de eerste single van het nieuwe album 25 dat 20 november uitkomt. Daarop staan elf liedjes. Het is de eerste muziek die verschijnt na haar met een Grammy bekroonde titelsong van de James Bondfilm Skyfall in januari 2014. Een emotionele Adele deelde haar liedje vanmorgen bij de BBC Radio1 Breakfast Show. De zangeres voelde zich zeer opgelucht, ze had zo lang „op dit liedje gezeten”. Ze huilde om de veranderingen in haar leven, het afscheid dat ze nam van haar oude bestaan. „Mijn leven is nu zo veranderd.”

De bijbehorende video, die op Vevo binnen een uur de 5 miljoen views passeerde, is geregisseerd door de jonge Canadese filmmaker Xavier Dolan. In een bosrijke omgeving vlakbij Montreal hangt, dankzij een sepiafilter, een melancholische sfeer waarin Adele haar stukgelopen relatie nog eens bekijkt en analyseert.

    • Amanda Kuyper