Nederlanders stonden meer in de file

Het verkeer is drukker geworden – in totaal wordt er jaarlijks 67 miljard kilometer gereden op de wegen.

De meeste files staan in de Randstad ANP/ Arie Kievit

Het is afgelopen tijd drukker geworden op de weg. Kijkend naar de maanden mei tot augustus is het aantal voertuigkilometers op jaarbasis met bijna 0,9 procent toegenomen naar 67 miljard. Dat staat in een rapportage van Rijkswegennet die minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Nederlanders staan sinds eind 2014 weer vaker in de file. De filezwaarte stijgt, dat is het aantal kilometers file vermenigvuldigd met het aantal minuten dat de file er staat. Het aantal uren dat alle weggebruikers gezamenlijk extra hebben moeten reizen met 3,8 procent is gestegen naar 51,2 miljoen uur.

A20 de meeste files

In het rapport staat ook waar de meeste files staan. Het meest wordt er gewacht op de A20 tussen Hoek van Holland en Gouda. Op de tweede plek staat de A16 tussen Breda en Rotterdam.

DaanvanElk

Van Haegen zegt in een toelichting dat de rapportage de noodzaak onderstreept om zowel in en buiten de Randstad ‘voluit door te gaan met de aanleg van wegen’.

Het rapport.

    • Liza van Lonkhuyzen