Luister hier naar de gloednieuwe single van Adele

Daar is hij dan. Luister hier naar de gloednieuwe single van Adele

Daar is hij dan: de lang verwachte nieuwe single van de Britse hitzangeres Adele. De ballade Hello is de eerste single van het nieuwe album 25 dat 20 november uitkomt. Daarop staan elf liedjes. Het is de eerste muziek die verschijnt na haar met een Grammy bekroonde titelsong van de James Bondfilm Skyfall in januari 2014.

‘Mijn leven is zo veranderd’

Een emotionele Adele deelde haar nummer vanmorgen bij de BBC Radio1 Breakfast Show. De zangeres voelde zich zeer opgelucht, ze had zo lang “op dit liedje gezeten.” Ze huilde om de veranderingen in haar leven, het afscheid dat ze nam van haar oude bestaan en de mensen die daarbij hoorden. “Mijn leven is nu zo veranderd.”

Hello is een mooie doorleefde, hitgevoelige ballade waarin Adele haar spijt betuigt “voor alles wat ik heb gedaan”, dat ze het hart brak van haar geliefde. Er is een langzame opbouw, waarna het liedje fraai openbreekt in het typisch warm Adele-refrein met soulvolle uithalen zonder onnodige franje. Een comebacknummer met slagkracht.

De bijbehorende video, die op Vevo binnen een uur de 5 miljoen views passeerde, is opgenomen in een natuurgebied vlakbij Montreal. We zien haar ruzie maken met haar ex-geliefde. In de bossen, bij een oud huis hangt een melancholische sfeer waarin Adele haar stukgelopen relatie nog eens bekijkt en analyseert. De video is geregisseerd door de jonge Canadese filmmaker Xavier Dolan (Mommy, Tom à la Ferme).

Zes Grammy’s

Haar laatste album 21 (2011) was goed voor zes keer platina. De verkoopteller stond op 30 miljoen wereldwijd. In februari 2012 kreeg ze zes Grammy Awards in ontvangst. Adele Adkins, toen nog maar 22 jaar jong, was in luttele jaren de grootste artiest ter wereld geworden.

Het tipje van de sluier dat Londense Adele op zondagavond onverwacht op de Britse televisie lichtte bleek dus inderdaad haar eerste single Hello te zijn. Terwijl het scherm op zwart ging zong ze enkele regels: (vertaald) “Hallo, Ik ben het. Ik vroeg me af of je na al die jaren weer eens wilt afspreken om alles door te nemen. Ze zeggen dat tijd wonden heelt, maar daar merk ik weinig van.”

Goedmaakplaat

Eerder deze week gaf de zangeres uitleg over haar komende plaat op Facebook. Waar haar vorige plaat 21 over haar relatiebreuk ging, is 25 positiever, een “goedmaakplaat” schreef ze. “Ik maak het goed met mezelf. Voor verloren tijd, voor wat ik heb gedaan en nooit deed.” 25 worden was een keerpunt voor haar, zei ze.

“Pats boem, midden in mijn twenties. Wankelend op de grens tussen een oude adolescent zijn en een echte volwassene, heb ik besloten om te worden wie ik zal zijn zonder dat ik een verhuiswagen vol oude troep met me meeneem.”