Opinie

    • Janneke Vreugdenhil

Janneke Vreugdenhil Pitabroodjes met za’atar

illustratie jet peters

In dit recept bestrooit Anne Shooter de helft van de pita’s met za’atar, een Midden-Oosters kruidenmengsel dat tegenwoordig bijna overal te koop is. U mag ze er natuurlijk ook alle twaalf mee bestrooien. Hoe dan ook, warme zelfgemaakte pitabroodjes smaken oneindig veel beter dan de supermarktversie.

Meng bloem met kristalsuiker, gist, zout, water en 35 milliliter olijfolie in een kom. Kneed ongeveer 10 minuten in een keukenmachine met een deeghaak of leg op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed 15 minuten met de hand tot een glanzend, glad en iets kleverig deeg. Doe het deeg in een licht met olie ingevette kom, dek af met ingevet plasticfolie en laat zo’n twee uur op een warme plek rijzen tot het deeg in omvang is verdubbeld. Verwarm de oven voor tot 250 °C of op de hoogste stand. Vet een stuk werkvlak in met olie, rol het deeg tot een worst en verdeel in 12 even grote porties. Rol elke portie tot een bal, leg op een met bloem bestoven werkvlak en dek af met een vochtige theedoek. Laat 10 minuten rusten. Maak elke bal met de handpalm of een deegroller plat tot een schijf van 5 millimeter dik en 12 tot 14 centimeter breed. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk met de rest van de olijfolie en bestrooi de helft met za’atar. Bak ongeveer 5 minuten tot de pitabroodjes licht kleuren en gaar zijn. Bak niet te lang, anders zijn ze te krokant om open te snijden en te vullen.

    • Janneke Vreugdenhil