‘Inspraakavond is bedoeld voor omwonenden’

Burgemeestersvoorzitter Schneiders reageert op het bericht dat leden van de extreemrechtse organisatie NVU inspraakavonden afreizen.

Betogers tegen een asielzoekerscentrum in Steenbergen. Foto: David van Dam

Inspraakavonden over de opvang van asielzoekers zijn bedoeld voor omwonenden en inwoners van de gemeente die de avond organiseert, en niet om politieke statements te maken. Dat zei Bernt Schneiders, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters op BNR Nieuwsradio.

In De Telegraaf gaf Constant Kusters, leider van de extreem-rechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU), vanmorgen toe dat leden van zijn organisatie op inspraakavonden afkomen om zich uit te spreken tegen de komst van asielzoekerscentra. Als het aan Bernt Schneiders ligt, blijven zij daar weg.

“Mensen die niet in een gemeente wonen, noch omwonenden zijn, hebben daar wat mij betreft niets te zoeken.”

Volgens NVU-leider Kusters is het aan gemeenten zelf om te bepalen wie er welkom is op een inspraakavond. “Je kunt je eigen uitnodigingenbeleid maken.”

Onrust op inspraakavonden

Op inspraakavonden in Rotterdam en in het Brabantse Steenbergen ging het er de afgelopen week rumoerig aan toe. Er werden leuzen gescandeerd tegen de opvang van asielzoekers, en sprekers die de opvang verdedigden moesten de zaal onder politiebegeleiding verlaten.

Eind september werd een raadsvergadering in Purmerend verstoord door woedende burgers die de raadszaal bezetten.

    • Sjoerd Klumpenaar