Honderden Turkse demonstranten de cel in

Bij de rellen in 2013 rond het Gezipark vielen acht doden.

Turkse demonstranten herdenken op 31 mei van dit jaar de slachtoffers die vielen bij de Gezipark rellen van twee jaar geleden. Foto Sedat Suna/ EPA

Een rechtbank in Istanbul heeft 244 demonstranten van de Gezipark rellen uit 2013 veroordeeld tot langdurige celstraffen. Een van de aanklachten was het “vervuilen van een moskee”, zo meldt de Turkse krant Hurriyet Daily News.

Van de 255 verdachten kregen 244 celstraffen die variëren van twee maanden tot twee jaar. De demonstranten hebben zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan “schade toebrengen aan publiek eigendom”, “deelname aan illegale demonstraties” en “het beschermen van criminelen”. Het Openbaar Ministerie had celstraffen geëist tussen één en elf jaar.

Ook dokters veroordeeld

De vier verdachten die veroordeeld zijn voor het “vervuilen van een moskee” zijn artsen. Zij verleenden tijdens de rellen hulp aan gewonde demonstranten in een moskee in Beşiktaş, een wijk in Istanbul.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan suggereerde dat de demonstranten alcohol hadden gebruikt in de moskee nadat ze gevlucht waren voor de traangasaanvallen van de politie.

Acht doden tijdens Gezipark-rellen

Eind mei 2013 ontstonden er demonstraties rond het Gezipark in Istanbul. Het begon als een strijd voor het behoud van het park - en tegen de bouw van een winkelcentrum - en groeide uit tot een grootschalige demonstratie tegen het autoritaire bewind van de AK-Partij van president Erdogan. Dagenlang gingen duizenden, veelal Turkse jongeren de straat op en bivakkeerden in het Gezipark. Ook in andere Turkse steden gingen mensen de straat op.

Tijdens de hardhandige confrontatie tussen de oproerpolitie en demonstranten vielen in totaal acht doden en raakten naar schatting vijfduizend demonstranten en agenten gewond.

De veroordeling van de demonstranten vindt plaats vlak voordat de Turken opnieuw naar de stembus moeten voor parlementsverkiezingen. Belangrijkste inzet: krijgt Turkije een wijziging van het staatkundig bestel? De AK-Partij van president Erdogan wil het parlementaire model ombuigen in een presidentieel systeem waarin meer macht komt te liggen bij de president.

    • Huib de Zeeuw