Aangeboden op Airbnb: slapen tussen de botten in Parijs

Foto: Airbnb
Foto: Airbnb

Er is geen wifi, TV of haardroger, meldt Airbnb eerlijk. Maar voor een bed en ontbijt wordt gezorgd. En dan die ambiance: slapen bij „de laatste rustplaats van zes miljoen zielen”!

Voor wie „Halloween net even iets anders (wil) vieren”, verloot de logeersite een diner, privéconcert en overnachting in het gangenstelsel waar Parijs zijn doden heeft opgeborgen. ‘Je zult de enige levende persoon zijn die ooit wakker is geworden in de Parijse Catacomben’, ronkt de advertentie.

De gemeente, die de ondergrondse dodengangen als macabere toeristische attractie exploiteert, heeft eerder dit jaar ingestemd met de privéverhuur aan Airbnb voor één nacht. De stad strijkt er 350.000 euro mee op.

Ronken tussen geruimde beenderen

Maar de raad morrelt. „Respect voor de mens eindigt niet bij de dood”, schrijven oppositiepolitici in een amendement dat ze maandag willen indienen. „Je speelt niet met de herinnering aan vrouwen en mannen die overleden zijn”, zei raadslid Éric Azière van de centrumrechtse UDI-Modem deze week.

Groene partij EELV heeft vooral problemen met de verhuurprijs: de gemeente vraagt veel te weinig voor zo’n exclusieve locatie.

In de voormalige kalksteengroeven liggen resten van de vanaf eind eind achttiende eeuw geruimde begraafplaatsen uit de stad. Botten en schedels liggen er efficiënt en esthetisch langs de muren opgestapeld.

De winnaar van de prijsvraag dient zich te houden aan de huisregels van de verhuurder: „Gelieve de nachtrust van Parijzenaren te respecteren.”