Hoofd Griekse fiscus weg

Het hoofd van de Griekse belastingdienst is gisteren ontslagen. Critici beschouwen dit als politieke beïnvloeding van de fiscus. Op aandrang van de Europese schuldeisers was in 2012 de post van Algemeen Secretaris van Publieke Inkomsten gecreëerd, in een poging een einde te maken aan het cliëntelisme dat bij de fiscus heerste. De eerste persoon op deze post moest al in 2014 het veld ruimen, onder andere omdat hij vrienden van de toenmalige conservatieve regering geen voorkeursbehandeling gaf. Nu is ook zijn opvolger, Katerina Savvaidou, weggestuurd. De officiële reden is dat de fiscus een tv-zender en een bedrijf uitstel van betaling had verleend. Griekse kranten melden dat Savvaidou, nog benoemd onder de conservatieve regering, een slechte relatie had met minister van Financiën Tsakalotos. De krant Kathimerini verwijt de linkse regering van premier Tsipras autoritair optreden en ziet het ontslag als „een duidelijke poging (de belastinginspectie) politiek te manipuleren”. (NRC)