Geen grootschalige opvang in Brabant, Limburg en Flevoland

Zowel Flevoland, als de provincies Brabant en Limburg zien geen mogelijkheden voor grootschalige opvang van vluchtelingen.

Het tentenkamp bij Nijmegen biedt opvang voor 3.000 vluchtelingen. De provincie Flevoland wil geen tentenkamp. Foto Jerry Lampen/ANP

Zowel Flevoland, als Limburg en Brabant zien geen kans om grote groepen vluchtelingen te herbergen. Brabant en Limburg lieten vrijdag weten geen mogelijkheid te zien voor de opvang van 2000 tot 2500 asielzoekers ineens, iets waarom het Rijk had gevraagd.

Commissaris van de Koning Leen Verbeek liet bij Omroep Flevoland weten dat er in zijn provincie ook voorlopig geen grootschalige noodopvang voor vluchtelingen komt in de vorm van een groot tentenkamp zoals het kamp bij Nijmegen. Verbeek zoekt liever naar plekken die beter passen in de samenleving:

Verschillende gemeenten vangen momenteel vluchtelingen op. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken riep de provincies onlangs op om plek voor grootschalige opvang beschikbaar te stellen. Gemeenten zijn nu naarstig op zoek, waarbij de aangekondigde komst van vluchtelingen soms tot grote bezwaren leidt van omwonenden of inwoners van een gemeente.

Wel kleinschalige opvang mogelijk

In een brief aan het kabinet laat Verbeek weten dat Flevoland 1750 opvangplekken voor asielzoekers beschikbaar heeft. Het gaat dan om al eerder toegezegde opvangplekken in Almere, Lelystad en Zeewolde. Maandag praat Verbeek verder met de Flevolandse burgemeesters over opvangmogelijkheden in de provincie.

De provincies Limburg en Brabant hebben gezegd wel kleinere groepen asielzoekers te kunnen huisvesten, bericht persbureau ANP. Dat zou ook op voldoende draagvlak kunnen rekenen. Brabant denkt dan aan vijf tot tien locaties voor drie- tot vijfhonderd mensen, Limburg aan bijvoorbeeld twintig plekken voor honderd vluchtelingen. In beide gevallen kunnen die snel worden gerealiseerd.

    • Anouk Eigenraam