Animal Kingdom

(David Michôd, 2010). Geslaagd speelfilmdebuut van de getalenteerde regisseur en scenarist David Michôd won vijf jaar geleden de juryprijs van het Sundance-festival. Het is een beklemmend, voortreffelijk geacteerd en beheerst gefilmd misdaaddrama. In de opening staart de zeventienjarige Joshua naast zijn stervende moeder op de bank naar een quizshow. Een overdosis, zegt hij terloops als de ambulance arriveert. Kennelijk is het niet de eerste keer. Terwijl de reanimatie mislukt, kijkt hij met een half oog naar de quiz. Met moeders dood belandt Joshua in de familie met criminele ooms die zij altijd op afstand hield. Wat Joshua niet weet, is dat de volatiele Cody-clan op het punt van imploderen staat. Te veel verklappen zou zonde zijn: de kracht van Animal Kingdom schuilt in zijn onverwachtse wendingen. Het volstaat te zeggen dat de familie Cody op ramkoers met de politie belandt en alle partijen in Joshua de zwakke schakel herkennen. Inspecteur Nathan Leckie (Guy Pearce) stelt zich als een alternatief vaderfiguur op, maar brengt Joshua tegelijkertijd welbewust in gevaar om hem in te palmen als kroongetuige