Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

Ex-president voetbalbond: Duitsland kocht wel WK 2006

Volgens de voormalig voorzitter liegt zijn opvolger Niersbach over de smeergeldaffaire.

De voormalig president van de Duitse voetbalbond, Theo Zwanziger laat aan Der Spiegel weten dat zijn opvolger liegt over het bestaan van een smeergeldfonds rond de toewijzing van het WK 2006 in Duitsland.
De voormalig president van de Duitse voetbalbond, Theo Zwanziger laat aan Der Spiegel weten dat zijn opvolger liegt over het bestaan van een smeergeldfonds rond de toewijzing van het WK 2006 in Duitsland. Foto Sebastien Bozon/ AFP

De voormalige president van de Duitse voetbalbond Theo Zwanziger beweert dat Duitsland wel degelijk het WK van 2006 heeft gekocht. Hij reageert hiermee op de uitlatingen van zijn opvolger, Wolfgang Niersbach die gisteren liet weten dat de toekenning van het Wereldkampioenschap in Duitsland wel eerlijk is verlopen.

De beweringen volgen op de onthulling van Der Spiegel dat het Duitse comité, dat verantwoordelijk was voor het binnenhalen van het toernooi, vier Aziatische bestuurders van de FIFA zou hebben betaald om op Duitsland te stemmen. Bij de stemming in 2000 kreeg Duitsland met 12 tegen 11 stemmen het toernooi toegewezen ten koste van Zuid-Afrika, dat vier jaar later het WK zou organiseren.

De omkoping zou 6,7 miljoen euro bedragen en het geld zou geleend zijn van toenmalig Adidas-topman Robert Louis-Dreyfus. Daardoor bleef het bedrag buiten de boeken.

‘Niersbach weet al sinds 2005 over betaling smeergeld’

Deze omstreden lening was volgens Niersbach een deal tussen Franz Beckenbauer, de toenmalig voorzitter van het organisatiecomité, en FIFA-voorzitter Sepp Blatter en had niks te maken met de toewijzing van het WK in 2006. Het geld zou twee jaar nadat Duitsland het WK binnenhaalde zijn betaald.

Onzin, zo laat Zwanziger vandaag weten aan Der Spiegel. Volgens de voormalig voorzitter van de Duitse voetbalbond liegt zijn opvolger Niersbach. Hij weet al “zeker vanaf 2005″ over de betaling van het smeergeld. Niersbach was in die tijd vicevoorzitter van het organisatiecomité.

De Duitse justitie heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de mogelijke corruptie. Daarnaast is het FIFA-onderzoek naar Beckenbauer afgerond, de tuchtkamer van de ethische commissie binnen de wereldvoetbalbond moet nog bepalen of hij wordt gestraft.