Hoofdredacteur

Een Steenbergenaar nam het op voor asielzoekers

De spraakmakendste artikelen die ik afgelopen week in NRC Handelsblad, nrc.next, op nrc.nl en NRCQ heb gelezen.

Buurtbewoners tijdens de gemeenteraadsvergadering in sporthal 't Cromwiel in Steenbergen over de asielopvang in hun gemeente. Foto Robert Vos/ANP

Dit waren de spraakmakendste artikelen die ik afgelopen week in NRC Handelsblad, nrc.next, op nrc.nl en NRCQ heb gelezen.

Dasja Abresch, zo heet de vrouw. Ze nam het deze week in het West-Brabantse Steenbergen als enige op voor asielzoekers. “Ik wilde een statement maken, dat je mensen in nood moet helpen”, vertelde ze in een interview aan collega Arjen Schreurder. Ze werd voor mij het gezicht van een tolerant Nederland in een debat dat in heel Europa tot groeiende nervositeit leidt.

Een ander asielverhaal dat mij deze week trof was dat over de gemaskerde mannen die twee weken geleden een opvangcentrum in Woerden aanvielen. Wie waren het, vroegen Michiel Dekker en Andreas Kouwenhoven zich af. Zij trokken op onderzoek naar het mooie Montfoort waar verschillende daders wonen.

Nog iets over asiel. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff stuurde deze week per brief een waarschuwing aan de asielzoekers. Een goed idee, dacht onze opinieredactie en vroeg aan de lezers van NRC dat ook te doen. Er werd massaal gereageerd. Over “dank je wel” zeggen en “Zwarte Piet” dus.

Opschudding in fiscaal Nederland deze week na het oordeel van de Europese Commissie dat afspraken van de Belastingsdienst met het Amerikaanse Starbucks illegaal zijn. In Den Haag werd geschokt gereageerd en verschillende partijen willen nu al de regels veranderen, schreven Teri van der Heijden en Philip de Witt Wijnen. NRC zette de gevolgen voor Starbucks, Nederland en de multinationals op een rij. In een commentaar oordeelden we dat de actie van de Europese Commissie lof verdient, maar beperkt is.

Ander binnenlands nieuws: Maastricht kreeg geen kans bij de keuze voor de hoofdvestiging van de rechtbank Limburg. Dat blijkt uit interne stukken die Joep Dohmen kon inzien. Maar niet enkel in Limburg worden regels weleens met voeten getreden. Ook in Den Haag, zo bleek uit onderzoek van collega’s Doortje Smithuijsen en Merijn Rengers. Daar lieten ambtenaren zich fêteren door aannemers.

Ik ben blij met deze onderzoeksjournalistiek. Maar hoe komt het eigenlijk dat autojournalisten Dieselgate bij VW niet zagen aankomen? Omdat er geen kritische autopers bestaat, schreef Warna Oosterbaan.

Buitenland

Even naar het buitenland. Dit weekend begint het staatsbezoek van de koning aan China. Gaat hij er praten over mensenrechten? Heel zachtjes, voorspelt onze correspondent Oscar Garschagen. Amnesty International spoorde de vorst in een bijzondere campagne alvast aan om het even over onze… handelsbelangen te hebben.

Wie volgende week naar de nieuwe Bondfilm wil, kan hier alvast de recensie lezen van Coen van Zwol. Hij schrijft dat James Bond in Spectre een verademing is na de huilebalk uit Skyfall en geeft de film vier ballen. Overigens kreeg ook het nieuwe Asterix-album vier ballen in NRC. Op elke pagina valt weer iets te grinniken.

En tot slot dit: als u wat langer moet wachten op uw trein op een van de grotere Nederlandse stations, kunt u het geluk hebben dat iemand op een openbare piano heerlijke muziek ten beste geeft. Wie zijn die muzikanten? Wat spelen ze? En hoe reageert het publiek? We maakten er prachtig verhaal van op onze nieuwe site.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.

    • Peter Vandermeersch