ECB overweegt meer steun voor economie

De Europese Centrale Bank onderzoekt verdere monetaire steunmaatregelen voor de economie. Dat heeft ECB-topman Mario Draghi gesuggereerd na de vergadering van het bestuur, die op Malta werd gehouden. Volgens Draghi was er een „levendige discussie” over mogelijke acties van de centrale bank om te voorkomen dat de economie van de eurozone opnieuw wegzakt.

De jongste cijfers van het eurogebied laten zien dat de inflatie opnieuw negatief is geworden en dat de prijzen dalen. Dat is deels het gevolg van de opnieuw lagere olieprijs, die doorsijpelt in de prijzen voor energie. Maar de recente stijging van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar speelt ook een rol. Bovendien is er met name in opkomende markten een groeivertraging. Dat is nadelig voor de export van de eurozone en dus ook voor de economische groei.

Draghi zei dat nu wordt gestudeerd op extra maatregelen. Vorig jaar verlaagde de ECB haar laagste rentetarief op de geldmarkt, de depositorente, al tot min 0,2 procent. Hoewel Draghi destijds stelde dat dit de ondergrens zou blijven, wordt nu gekeken of die rente niet nóg lager kan.

In maart begon de ECB bovendien met het opkopen van staatsleningen en andere leningen ter waarde van 60 miljard euro per maand, tot en met september 2016. Analisten verwachten dat ook gekeken wordt naar een intensivering van dit programma.

Hoewel concrete plannen uitbleven, reageerden de financiële markten sterk op Draghi’s uitlatingen. De euro daalde met 1,9 procent, van 1,1322 dollar naar 1,1102 dollar.

De eerstvolgende bijeenkomst is in december. Draghi zei dat mogelijke maatregelen dan worden overwogen, op basis van nieuwe macro-economische prognoses van de ECB. Op de financiële markten was het oordeel dat Dragi nu al zo sterk op maatregelen vooruit is gelopen dat hij er dan niet meer onderuit kan.