Domweg gelukkig in de Foodhallen

Riep Jules Deelder op Facebook deze maand in een veel gedeeld gedicht op tot verbroedering met de moslims, eerder al zei hij in een interview met ondergetekende dat wat hem betreft de Amsterdammers er ook weer helemaal bij mogen horen. Dat hele 010/020-gedoe, nota bene mede door hemzelf aangewakkerd („Amsterdammers zijn aardige mensen. Ze hebben een goed hart – het moest alleen gekookt op hun rug hangen”): Deelder ontleent er op zijn 70ste inmiddels ook geen lol meer aan.

Mooi, zeg je dan. Nu staat Rotterdammers dus echt niets meer in de weg om eens wat vaker naar de hoofdstad af te reizen en er hun ogen uit te kijken. Die Foodhallen bijvoorbeeld, op het Bellamyplein in West – wat is het leuk om daar een middagje te zitten; het zou zo maar eens tot een gewoonte kunnen uitgroeien. Als regelmatige klant van de Markthal hoef je ook geen seconde het idee te hebben dat je vreemdgaat. De twee eetkathedralen vullen elkaar juist heel aardig aan, zeg ik als Deelders medeverbroederaar.

Naar de Markthal ga je om een tas vol luxe boodschappen te scoren en je weer even te laten imponeren door het gebouw zelf. Het eten dat er in de diverse restaurants wordt geserveerd is aardig, maar niet bijzonder – gericht op de gemiddelde smaak van een gemiddeld publiek. In Amsterdam ben je op de ruimte zelf zo uitgekeken, maar wordt er door de standhouders meer eer ingelegd met de hapjes die ze serveren.

We eten in de Foodhallen met liefde bereide sushi met makreel en zalm van Meneer Temaki, een aangeklede hotdog in paddenstoelensaus met hazelnoot-crunch bij Bulls en Dogs, een soft shell crab burger bij Big Fish en een royale Flammkuchen van Günther. De meeste van die gerechtjes worden in de Foodhallen ter plekke genuttigd, aan twee grote barren en op hun gezellige indoorterrassen. We zien er de grote keukenmeester en tv-kok Robert Kranenborg een paar uur achtereen eten en drinken; toch nog steeds de beste reclame die je als uitbater kunt wensen.

Kranenborg is trouwens bepaald niet de enige die het er deze zaterdagmiddag in de Foodhallen van neemt. Half Amsterdam lijkt ernaar toe te zijn getrokken om te lunchen en te socializen. Het lijkt echt wel of ze hier veel luier en vanzelfsprekender kunnen genieten dan wij Rotterdammers in onze Markthal. Het zal toch niet zijn doordat wij altijd weer aan het werk moeten? Bah, toch weer dat vooroordeel. Sorry Jules.