Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

Albert Heijn delft onderspit in ‘jeneveroorlog’

Er woedt een jeneveroorlog in Nederland, zo meldt de Volkskrant. Want volgens twee Brabantse slijters overtreden supermarkten als Albert Heijn en Emté de regels met hun ‘borrelshops’. De hoekjes van de supermarkt waar sterke drank verkocht wordt, zijn namelijk wel afgesloten, maar zodra een medewerker de afsloten ruimte voor de klant opent, kan die zijn gang gaan.

Volgens de wet moet er echter ‘altijd’ (sic) personeel aanwezig zijn met een slijtersdiploma, schrijft de krant. De rechter gaf de slijters, die niet kunnen bezuinigen op personeel, daarin gelijk, maar branchevereniging voor supermarkten CBL liet het er niet bij zitten. Volgens algemeen directeur René Roorda is er sprake van ‘omzetnijd’.

De slijters vechten tegen hun succesvolle buurman genaamd de supermarkt en hebben toevallig een rechtbank in Nederland gevonden die ze gelijk heeft gegeven. Vanuit hun positie begrijp ik het, maar we gaan zeker in hoger beroep.

VDL Nedcar krijgt exclusiviteit over Mini Cabrio

De nieuwe Mini Cabrio wordt vanaf november alléén nog maar bij VDL Nedcar in Born geproduceerd, meldt het Financieele Dagblad. Al sinds juli 2014 produceert de fabriek in Limburg BMW Mini’s. Maar dit model produceert BMW Groep ook in Oxford. De cabrioletuitvoering wordt exclusief in Born gemaakt, hebben de twee bedrijven afgesproken.

VDL Nedcar produceert auto’s in opdracht van derden. De Eindhovense VDL Groep nam het bedrijf eind 2012 over van Mitsubishi. Toen werkten er 1.500 mensen, nu zijn dat er 2.350. De omzet steeg van 242 miljoen euro over de eerste helft van 2014 tot 453 miljoen in dezelfde periode dit jaar.

Diesel tanken voor 0,999 euro

Even lekker goedkoop tanken kan in Buurse, in de gemeente Haaksbergen. De dieselprijs is er gezakt tot 0,999 euro per liter, meldt De Financiële Telegraaf. Sinds 1999 was de dieselprijs niet meer zo laag. Dat komt deels door de lagere olieprijs.

Volgens De Telegraaf lijkt de lage prijs ook een stunt te zijn van tankstation Amgro Oil in Buurse. De vijf grootste Nederlandse tankstations rekenen namelijk gemiddeld zo’n 1,25 euro voor een liter diesel. Tot maandag is het nog goedkoop tanken in Buurse.

    • Eefje Rammeloo