Democraat Chafee niet langer presidentskandidaat VS

De oud-gourverneur en senator voor de staat Rhode Island kon op te weinig steun rekenen om zijn kandidatuur voort te zetten.

Lincoln Chafee is niet langer verkiesbaar als presidentskandidaat namens de Democraten. Foto: Shawn Thew / EPA

Lincoln Chafee stelt zich niet langer verkiesbaar namens de Democratische Partij bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. De voormalig gouverneur en senator van de staat Rhode Island liet dat vandaag aan het Democratic National Committee weten, zo melden persbureaus AP en Reuters.

Chafee bungelde onderaan in de peilingen. Eerder deze maand ging Chafee pijnlijk onderuit in een debat tussen de Democratische presidentskandidaten. NRC-correspondent Guus Valk zei daarover:

“Chafee had als senator voor deregulering van banken gestemd, een heikel Democratisch thema, en gaf nu als excuus dat hij onervaren was, en dat zijn vader net was overleden.”

Burgemeester, senator en gouverneur

Chafee was van 1992 tot 1999 burgemeester van Warwick, Rhode Island. Daarna volgde hij zijn overleden vader, de Republikein John Chafee, op als senator voor Rhode Island. Van 2007 tot 2010 werkte hij als hoogleraar aan de Brown-universiteit, totdat hij gouverneur werd van Rhode Island. Op 3 juni van dit jaar maakte hij bekend namens de Democraten mee te willen doen aan de presidentsverkiezingen.

Nog vier Democraten in de race

Dinsdag trok ook Jim Webb, oud-senator voor de staat Virginia, zich terug als kandidaat namens de Democraten.

Momenteel zijn er nog vier leden van de Democratische Partij in de race voor het presidentsschap: Hillary Clinton, Bernie Sanders, Martin O’Malley en Lawrence Lessig. Clinton heeft verreweg de beste papieren om namens de Democraten de strijd aan te gaan met de Republikeinse tegenkandidaat.

    • Etienne Verschuren